Precizări venite din partea conducerii Filarmonicii de Stat Arad

Publicat de actualitati-arad in 18 Feb, 2015 | 2 Commentarii

comunicat presaÎn urma acțiunii de protest organizată marți, 17 februarie, de Sindicatul Artiștilor Interpreți – SAIFA (unul dintre cele două sindicate ale filarmonicii) şi a declaraţiilor publice făcute de reprezentanții acestuia, conducerea Filarmonicii de Stat Arad, precizează următoarele.

„Discuţiile dintre reprezentanţii sindicatului şi conducerea instituţiei nu au mai avansat după suspendarea grevei generale…. Am avut câteva runde de discuții, din care ultimele două nu s-au putut desfășura decât în prezența unor reprezentanți ai Primăriei, pentru a menține discuțiile într-un cadru cât de cât civilizat’, a declarat vicepreședintele de sindicat, Tiberiu Varyas.

Precizăm că în data de 5 ianuarie 2015, S.A.I.F.A. a înaintat conducerii filarmonicii o adresă (nr. 1430/05.01.2015) prin care solicita amânarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă. Printr-o adresă transmisă în aceeași zi, am solicitat sindicatului să indice data exactă la care negocierile pot reîncepe, întrucât semnarea Contractului Colectiv de Muncă reprezintă o prioritate pentru noi. Nici până azi nu am primit vreun răspuns în acest sens, din partea S.A.I.F.A.

La ședințele de negociere a Contractului Colectiv de Muncă a participat și un reprezentant al Primăriei municipiului Arad, prezența acestuia fiind solicitată, în scris, chiar de conducerea Filarmonicii de Stat Arad, prin adresa nr. 1202/12.11.2014 (înregistrată la Primăria Arad sub numărul 72318/12.11.2014), în care se arată: Solicităm prezența în scopul asigurării unui climat favorabil desfășurării negocierilor, dar și al asigurării transparenței în dezbatere față de nemulțumirile, revendicările reprezentanților sindicatului.

„Colegii mei au ținut să sublinieze încă odată necesitatea clarificării situației în Filarmonica de Stat din Arad, deoarece din anul trecut, de la declanșarea acțiunilor de protest ale sindicatului, numărul angajaților instituției a scăzut în mod continuu: au fost unii care și-au prezentat demisia; au fost alții cărora li s-a desfăcut contactul de muncă.‘ – liderul de sindicat, Mihai Dogaru.

Precizăm că de la protestele sindicaliste încoace, doar două persoane nu se mai regăsesc în rândurile angajaților Filarmonicii arădene: una dintre ele și-a dat demisia pentru a pleca în Irlanda, unde și-a găsit un loc de muncă într-un domeniu total diferit de cel artistic; cealaltă persoană este însuşi dl. Mihai Dogaru, care a lipsit de la locul de muncă toată luna ianuarie, fără a avea acordul scris al conducerii Filarmonicii de Stat Arad (așa cum prevede legea).

Faptul că la această oră orchestra și corul sunt subdimensionate reprezintă o realitate, iar pentru rezolvarea acestei situații conducerea instituției a făcut demersuri repetate pe lângă ordonatorul principal de credite.

Spre exemplu, în data de 7 noiembrie 2014 am înaintat Primăriei municipiului Arad o adresă (nr. 1156 / 07.11.2014) în care am prezentat lista posturilor vacante care trebuie ocupate prioritar, fiind absolut necesare pentru buna desfășurare a activității artistice a Filarmonicii de Stat Arad. Precizăm că acesta este un singur exemplu din șirul demersurilor făcute de noi pentru obținerea deblocării posturilor vacante, cea mai recentă fiind înaintată în data de 4 februarie 2015, Primăria Municipiului Arad făcând, la rândul său, demersurile necesare pe lângă Guvernul României, respectiv Ministerul Finanțelor Publice.

În acest context, pentru fiecare concert, instituția este nevoită să aducă muzicieni, în regim de colaborare, printre acești colaboratori numărându-se și maestrul Dorel Bîc – un profesionist foarte cunoscut publicului arădean, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, ultimul concertmaestru angajat al filarmonicii noastre.

Postul de concertmaestru nu este ocupat la această oră (noi solicitând inclusiv deblocarea lui, prin demersurile menționate anterior), dl. Traian Roman îndeplinid acest rol în mod benevol, lucru pentru care îi mulțumim. Aducerea, în regim de colaborare, a dl. Dorel Bîc nu face decât să ridice valoarea artistică și profesională a orchestrei arădene, fapt care nu poate fi contestat de niciun meloman sau profesionist în domeniu.

Potrivit prerogativelor care îi revin, conducerea instituției este cea care stabilește colaboratorii pentru fiecare concert, asumându-și responsabilitatea, iar în condițiile în care este contestată acum prezența maestrului Dorel Bîc ne putem aștepta ca oricând să fie contestați oricare dintre colaboratorii noștri, din Arad, din țară sau din străinătate, care nu sunt membri de sindicat.

Sindicatul ar trebui să fie un partener în cadrul dialogului social, nu un element care urmăreşte să îşi aroge atribuţiuni de conducere, iar în momentul în care nu le obţine, recurge la acţiuni care aruncă într-o lumină defavorabilă întreaga activitate a filarmonicii arădene, activitate susţinută din bani publici.

În final, mai menționăm faptul că în Raportul pe care ni l-a înaintat oficial, Comisia de verificare a activității Filarmonicii de Stat Arad și a aspectelor sesizate de sindicat, constituită de Primăria Municipiului Arad, a demontat toate acuzele care au fost aduse conducerii instituţiei, apreciind că greva declanșată de unul dintre cele două sindicate ale filarmonicii, a fost nelegală.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

2 comments

  1. Macarie says:

    Cate minciuni intr-un singur articol!Vai vai cand se va intoarce roata si va trebui sa dati socoteala in fata Domnului!

  2. Dorinel says:

    Dorel Bic e pensionat de5ani cum poate canta mai bine ca unul tanar care e toata ziua cu vioara in mana?Printr-o simpla analiza logica iti dai seama cum acest directoras isi da cu stangul in dreptul:))

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare