Ziarul electronic al arădenilor

Povestea Palatului Justiției din Arad, inclusă într-un album bilingv

Palatul Justiției din Arad a fost inclus într-un album editat în ediție bilingvă româno-engleză, care conţine poveştile celor mai frumoase clădiri care adăpostesc instituţii din domeniul justiţiei.

Albumul „Palate de Justiţie din România“ a fost lansat joi seară, iar iniţiatorul proiectului este fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc.

În deschiderea evenimentului ce a avut loc la Palatul de Justiţie din Bucureşti şi la care au fost invitaţi, printre alţii, foştii miniştri ai Justiţiei, Cristian Diaconescu, Valeriu Stoica şi Cătălin Predoiu, Robert Cazanciuc a precizat că ideea demarării acestui proiect i-a venit călătorind prin ţară şi văzând îmbinarea „spectaculoasă“ între arhitectură şi Justiţie.

„Am pornit cu ideea acestei cărţi mergând la Botoşani, mergând la Vâlcea, mergând la Oradea, mergând la Arad şi în multe alte locuri care merită descoperite în această ţară. Ce am văzut acolo? Am văzut o îmbinare spectaculoasă uneori între arhitectură şi Justiţie. Am văzut în mijlocul cetăţii aşezate clădiri care nu erau doar parte a unei infrastructuri de Justiţie, erau parte a urbei.

Aveau poveşti ce ţineau de acea cetate. (…) A apărut această carte de la o poveste puţin mai veche de 10 ani, începută la Ministerul de Externe cu domnul ministru Diaconescu. (…) Ne-am gândit să facem un album despre câteva ambasade româneşti, avem câteva minunăţii de arhitectură la Paris şi la Londra, la Praga, care merită cunoscute de întreg poporul român. Încă mai are nevoie să fie finalizat acest proiect, sper să fie finalizat“, a spus Robert Cazanciuc.

Albumul integrează imaginile şi istoria a 19 palate de justiţie din România, printre care se numără cel din Capitală, Curţile de Apel din Ploieşti, Piteşti, Oradea, Alba Iulia, Tribunale din Vâlcea, Harghita şi Arad, dar şi Judecătoriile Câmpulung, Vaslui, Botoşani, Dej.

Clădirea Palatului Justiţiei din Arad a fost ridicată în 1892 în stil eclectic, cu amprenta barocului austriac clasicizant.

Situată în parcul de pe malul drept al Mureşului, clădirea se află în imediata apropiere a Palatului Administrativ.

Monument istoric de mari dimensiuni, Palatul Justiţiei din Arad a fost realizat în 2 etape, prima în perioada 1892-1895, când s-a construit o clădire cu 3 nivele, şi a doua în perioada 1940-1943, când edificiul a fost completat cu aripile laterale şi ridicat la 5 nivele. Instituţia dispunea în partea centrală de un penitenciar, pe vremea respectivă cea mai modernă realizare de acest gen din regiune.

Palatul Justiţiei găzduieşte în prezent Tribunalul şi Judecătoria Arad, Parchetele de pe lângă acestea și Centrul de perfecţionare a cadrelor Direcţiei Generale a Penitenciarelor.

Din anul 1996 până în 2002 s-au desfăşurat aici ample lucrări de reparaţii capitale şi de refuncţionalizare a imobilului care dispune de 13 săli de judecată, 92 de birouri şi alte spaţii anexate, ocupând o suprafață totală de 21.344 mp.

Clădirea a fost dintotdeauna sediul instanţelor judecătoreşti din Arad şi constituie în prezent unul din cele mai moderne sedii de instanţă din ţară.

Clădirea ridicată în stil eclectic este străjuită de două coloane dorice. Deasupra intrării, la ambele etaje se găsesc balcoane în stil clasic, similare ca influență estetică cu balustrada din dreptul acoperişului. Faţada dinspre Parcul „Eminescu“ este dominată de marile ferestre ale sălii festive, care poartă amprente stilistice neobaroce, iar cea dinspre râul Mureș se remarcă prin elemente de stil renascentist italian.

În faţa clădirii a fost dezvelit bustul eroului revoluţionar român Avram Iancu.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.