PNŢCD face demersuri pentru schimbarea formei de guvernământ a României

Publicat de actualitati-arad in 16 Jun, 2013 | Parerea ta

1370181991pavLiderul PNŢCD Aurelian Pavelescu a anunţat că partidul va demara o serie de acţiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituţională, prin sesizarea Curţii Constituţionale,a Comisiei de la Veneţia şi declanşarea unei campanii de strângere de semnături.

Pavelescu a declarat, în urma şedinţei Comitetului Naţional de Conducere al PNŢCD, că vor fi iniţiate o serie de demersuri pentru a fi declanşată o consultare populară în urma căreia alegătorii să se pronunţe asupra formei de guvernământ.

El a precizat că va fi realizată o solicitare oficială către comisia de revizuire a Constituţiei pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentală, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernământ.

Pavelescu a mai susţinut că PNŢCD va sesiza direct Curtea Constituţională pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra în contradicţie cu alte prevederi ale legii fundamentale care oferă poporului liberatatea de a-şi exprima suveranitatea, prevăzute la articolul 2 din Constituţie.

Un alt demers vizează o sesizare adresată pe aceeaşi temă Comisiei de la Veneţia, iar alta preşedintelui Traian Băsescu, care să sesizeze la rândul său Curtea Constituţională şi să demareze procedurile pentru declanşarea unui referendum privind forma de guvernământ.

Totodată, Aurelian Pavelescu a arătat că va fi declanşată o campanie de strângere a 500.000 de semnături care să permită declanşarea unei revizuiri a Constituţiei, astfel încât poporul să se poată exprima asupra opţiunii privind monarhia constituţională.

Pavelescu a evitat să se pronunţe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituţional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

sursa: mediafax.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20
armonianaturii.ro/

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare