“Plămân artificial”, folosit în premieră la un pacient cu insuficienţă respiratorie

Publicat de actualitati-arad in 12 Feb, 2013 | Parerea ta

chirurgieUn dispozitiv denumit “plămân artificial” a fost folosit, pentru prima dată în România, la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, în cazul unui pacient cu insuficienţă respiratorie severă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Spitalul Judeţean din Timişoara, un dispozitiv denumit “plămân artifical” a fost folosit pentru prima dată la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă în cazul unui pacient cu insuficienţă respiratorie acută severă, la care ventilaţia artificială nu mai reuşea să asigure oxigenarea adecvată şi eliminarea bioxidului de carbon.

“Prin noua tehnică, sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon în exces şi oxigenarea sângelui. Dispozitivul este numit şi «plămân artificial» întrucât structura sa este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, suplinind funcţia plămânului atunci când aceasta este compromisă”, se menţionează în documentul citat.

Potrivit specialiştilor, aceasta este o tehnică care poate fi salvatoare întrucât oferă timp pentru vindecarea plămânilor şi reluarea unei respiraţii normale.

sursa: mediafax.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare