Ziarul electronic al arădenilor

Plăcintă mănăstirească cu verdețuri

Ingrediente:

Aluat

1/2 kg făină

o lingură de oțet

o ceașcă apă rece

două linguri ulei

o lingura de sare

Umplutura:

un kg. de verdețuri spanac

andive

știr

o ceașcă de mărar și pătrunjel tocate mărunt

10 fire de ceapă verde

două fire de praz medii

o ceașcă de arpacaș

sare, piper

ulei

Mod de preparare:

Într-un castron se pun făina, uleiul, sarea și oțetul. Se amestecă bine, se adaugă apa, se frământă pâna ce se obține un aluat moale care se lasă să se odihnească cel puțin o oră. Se împarte aluatul în bulgări de mărimi egale și se întind mai multe foi de dimensiunea dorită pe o suprafață presărată cu făină.

Verdețurile se spală, se taie mărunt, se amestecă cu prazul și ceapa și se freacă cu sare. Se adaugă pătrunjelul, mărarul, piperul, sarea, uleiul și arpacașul, amestacându-se bine.

Într-o tavă unsă cu ulei se întind patru foi și se pune jumătate din verdețuri.

Peste compoziție se așează alte două foi, se toarnă restul de umplutură și deasupra se întind alte cinci foi. Ultima foaie se unge foarte bine cu ulei și se taie plăcinta în porții pătrate sau în romburi.

Se coace la foc mediu 60, 70 de minute până se rumenește.

sursa: Carte de bucate mănăstirești, Editura Sophia

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.