Piersicile de la Arăneag, sursă de inspirație pentru Băsescu

Publicat de actualitati-arad in 15 May, 2014 | Parerea ta

basescu araneagPreședintele Traian Băsescu a prezentat, joi, o soluție pentru irigarea terenurilor agricole, pe care a văzut-o aplicată în anul 2009, în timpul unei vizite făcută în județul Arad.

Traian Băsescu a participat, joi, la la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 2014 cu tema „Agricultura românească între subzistenţă şi performanţă“. În cadrul Conferinței, șeful statului s-a referit la situaţia irigaţiilor, precizând că toţi agricultorii au problema costurilor ridicate ale acestor irigaţii.

„Dacă am declanşa o politică de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, pur şi simplu putem iriga suprafeţele agricole prin gravitaţie“, a spus președintele.

La această conferință, Traian Băsescu a povestit că s-a întâlnit, în județul Arad, cu un fermier care avea o livadă de piersici şi care a rezolvat problema irigării terenului cu un bazin colector, care aduna apa de ploaie.

„Am fost la un fermier în Arad, care avea piersici, într-o zonă oarecum deluroasă, şi pur şi simplu mi-a venit să râd cât de simplu îşi rezolvase problema udării livezii lui de piersici: făcuse un bazin colector, când ploua îşi aduna apa acolo, pentru că venea de pe deal şi omul, prin gravitaţie, îşi uda grădina. Oameni buni, uitaţi-vă ce ploi avem acum în diverse judeţe. Dacă am declanşa o politică de colectare a apei care ne vine din ploi, din tornade, din ştiu eu ce mai vine, pur şi simplu ne-am putea iriga suprafeţele agricole din sud în mod deosebit prin gravitaţie, fără să mai utilizăm marile pompe de irigaţii, cu consumuri extraordinar de mari“, a spus Traian Băsescu.

Livada de piersici la care a făcut referire șeful statului se află în localitatea arădeană Arăneag. Traian Băsescu a vizitat această livadă în august 2009, la prima ediție a Zilei Fermei Horticole.

„Ceea ce am văzut la Arăneag poate fi un model pentru ceea ce se poate face în zona de deal, nu numai aici, ci în întreaga țară. (…) Am văzut ce înseamnă rodul hărniciei, rodul muncii consecvente, dragostea pentru pământ, respectul pentru muncă“, a spus Traian Băsescu la finalul vizitei la Arăneag.

FOTO DIN TIMPUL VIZITEI LA ARANEAG

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare