Disciplina “religie” ar trebui să fie opţională, la clasa pregătitoare, cred sociologii

Publicat de actualitati-arad in 20 Feb, 2013 | 1 Commentariu

manual religieDisciplina religie ar trebui să fie “mai degrabă” opţională, la clasa pregătitoare, întrucât părinţii decid care este parcursul şcolar al copilului, iar asumarea unor culte religioase este o decizie personală, a declarat sociologul Marius Pieleanu.

“Copiii la vârsta aceea nu au suficient discernământ încât să aleagă în cunoştinţă de cauză. (…) Noi facem religie doar la presiunea bisericii. Fără să avem studii serioase, din care să rezulte foarte clar ceea ce vrea populaţia de la şcoală, impunem cu forţa chestiunea asta”, a adăugat Pieleanu.

Sociologul a precizat că, în mod democratic, ar trebui să existe o listă de opţionale, o listă de culte, care să fie supuse opţiunii copiilor, “iar copiii la rândul lor să studieze batismul, mahomedanismu. Dată fiind, însă vârsta fragedă a copiilor, ei habar nu au ce înseamnă una sau alta, dar în mod normal, un stat democratic, ar trebui să ofere ca opţionale, toate cultele existente”.

“Orele de religie sunt, în general, ore la care copiii strâmbă din nas, nu neapărat din cauza conţinutului lor, ci din cauza lispei de tact a profesorilor, care de cele mai multe ori, sunt preoţi. (…) Pe de altă parte, trebuie să fim atenţi dată fiind majoritatea covârşitoare a ortodocşilor din România. Excluderea studierii religiei în şcoli poate produce reacţii adverse destul de puternice nu numai din partea bisericii, ci şi din partea unei părţi consistente a populaţiei, care îşi doreşte introducerea obligativităţii studierii religiei”, a explicat Marius Pieleanu.

Conform sursei citate, curricula şcolară, pentru clasele primare, trebuie în reformată.

“Ea este inadecvată nevoilor copiilor de şase, şapte, opt, nouă, zece ani. De exemplu, povestea asta pe care premierul Ponta a încercat să o impună şi se pare că va deveni şi operaţională cu obligativitatea a patru ore de educaţie fizică pe săptămână, poate părea uşor hilară la o primă privire, pentru că nu avem patru ore de istorie şi de geografie, dar asta suplineşte lipsa de orice fel de preocupare de a face sport a părinţilor, pentru copiii lui, de după orele de curs, din timpul zilei. (…) Premierul Ponta nu a sesizat că dacă noi nu completăm obligativitatea unor trei, patru ore pe săptmămână, cu educaţie fizică after school, nu facem niciun fel de pas înainte. Avem probleme logistice: nu avem săli de sport, nu avem duşuri”, a conchis sociologul.

Share Button

comentarii

1 comment

  1. SUNT DE ACORD !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare