Ziarul electronic al arădenilor

Peste 20 de arădeni intoxicați cu ciuperci, într-o săptămână

Peste 20 de persoane din județul Arad, printre care doi minori, au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a mâncat ciuperci culese din pădure.

„24 de persoane, dintre care doi minori, au ajuns pe parcursul a șapte zile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, suferind de intoxicație acută cu ciuperci culese din pădure. Medicii specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad trag un semnal de alarmă în privința numărului tot mai mare de cazuri de intoxicații cu ciuperci“, se menționează într-un comunicat de presă remis, marți, de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Conform medicilor, principalele simptome în cazul intoxicației cu ciuperci sunt: digestive – grețuri, diaree, vărsături, respectiv neurologice – vertij, halucinații vizuale sau tulburări de echilibru.

Pentru prevenirea intoxicațiilor, specialiștii recomandă populației să evite consumul ciupercilor culese din pădure sau provenite de la persoane neautorizate să le comercializeze deoarece urmările pot fi deosebit de grave.

„În cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci se recomandă prezentarea de urgență la spital“, este apelul făcut de medici.

Pe lângă ciupercile comestibile, se cunosc şi cel puţin 50 de specii de temut, cunoscute sub titulatura consacrată de ciuperci otrăvitoare, care dacă sunt consumate, provoacă intoxicaţii uneori grave sau chiar mortale.

Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxinele secretate de acestea, care sunt extrem de agresive pentru organism, putând determina de multe ori decesul. Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia  şi cantitatea de ciuperci consumată, dar şi de momentul apariţiei simptomatologiei – cu cât simptomele apar mai rapid după ingestie, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim15 minute, până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestie, şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

Intoxicaţiile la care simptomele apar mai târziu (după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor), se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice şi hipoglicemie.În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.

Pentru a preveni apariţia unor astfel de intoxicaţii,  Direcția de Sănătate Publică a județului Arad recomandă următoarele:

evitaţi să consumaţi ciuperci procurate de la comercianţi care nu pot face dovada avizului fito-sanitar;

evitaţi să culegeţi şi să consumaţi ciuperci din pădure, chiar dacă le cunoaşteţi că sunt comestibile, deoarece multe ciuperci comestibile din flora spontană a ţării noastre au suferit mutaţii devenind otrăvitoare;

deoarece copiii cu vârste mici sunt mai sensibili decât adulţii şi pot face forme de intoxicaţie foarte grave, chiar letale, nu trebuie hrăniţi cu mâncăruri pe bază de ciuperci;

credinţa că prin fierberea o dată cu ciupercile a unor obiecte (linguri din argint) sau a unor legume (ceapă, usturoi, cartofi etc.) dă certitudinea că acestea sunt sau nu comestibile, după cum acestea îşi modifică sau nu culoarea, este total greşită, neavând susţinere ştiinţifică.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.