Ziarul electronic al arădenilor

Peste 180 de sesizări, la ITM Arad

În semestrul I 2017, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad au fost înregistrate un număr de 187 de petiţii, din care peste 50 % au fost înregistrate pentru neacordarea drepturilor salariale, aproximativ 10% pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, 7 % pentru neplata orelor suplimentare, 5 % pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă.

De asemenea, au fost înregistrate sesizări şi pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, etc.

Pe această cale aducem în atenţia angajatorilor cât şi a angajaţilor următoarele:

nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentara, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei (art. 260 alin. 1, lit. i din Legea 53/2003 – Codul Muncii);

primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1) – amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata (art. 260 alin. 1, lit. e din Legea 53/2003);

prestarea muncii de către o persoana fără încheierea unui contract individual de munca –  amendă de la 500 lei la 1.000 lei (art. 260 alin. 1, lit. f din Codul Muncii) – sancţiune care se aplică numai persoanei fizice care a prestat activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de ITM Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.