Pelerini pe Drumul Crucii, la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului

Publicat de actualitati-arad in 14 Aug, 2013 | Parerea ta

IMG_9893GALERIE FOTO Mii de credincioşi din vestul ţării, dar şi din străinătate, au refăcut, miercuri seara, la Mănăstirea Hodoş Bodrog din judeţul Arad, Drumul Crucii, după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

A devenit o tradiţie ca, în fiecare an, în seara de dinaintea praznicului Adormirea Maicii Domnului, lăcaşul de cult, vechi de aproape un mileniu, să fie luat cu asalt de pelerinii din judeţele Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, dar şi de români ortodocşi stabiliţi în Ungaria sau de românii care muncesc în străinătate, iar în această perioadă au revenit în ţară pentru a-şi petrece concediile.

Înainte de Drumul Crucii, IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba vecerniei, după care, ierarhul s-a retras într-una din chiliile lăcaşului de cult. Este pentru prima dată în ultimii ani când IPS Timotei nu a participat la procesiune.

Drumul Crucii de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog a durat aproximativ trei ore, iar credincioşii au parcurs acest traseu lung de aproximativ 4 kilometri, alături de stareţul mănăstirii, arhimandritul Nestor Iovan, preoţi şi călugări, rugându-se împreună cu aceştia.

O parte dintre credincioşii au rămas în lăcașul de cult peste noapte şi au participat la slujbele care s-au oficiat cu prilejul hramului mănăstirii.

Drumul Crucii este o tradiție mai veche a mănăstirii de la Bodrog, unde preoții, împreună cu pelerinii, merg de două ori pe an. O dată în Vinerea Mare, refăcând drumul lui Iisus Hristos pe Golgota, și a doua oară, în ziua Adormirii Maicii Domnului, care a fost părtașă la suferințele Mântuitorului când a fost răstignit.

Începând din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat cele 14 cruci, în dreptul fiecăreia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugăciuni şi cântări adecvate popasului, precum şi cuvinte de învăţătură.

Ca în fiecare an, mulți dintre cei prezenți la mănăstire, în special cei de etnie rromă, au confundat lăcașul de cult cu un loc de odihnă şi de parada modei.

Tinere cu decolteuri îndrăzneţe, tocuri de peste 12 cm, cu rochii mulate sau colanţi transparenţi s-au au intrat incinta mănăstirii, cu toate că, stăreţia atrage atenţia, printr-un panou informativ, asupra respectării ţinutei decente.

În timpul Vecerniei, mulţi dintre cei aflați în curtea mănăstirii au dormit, alţii au stat de vorbă, alţii au mâncat, nefiind atenţi la slujbe şi rugăciuni.

Mănăstirea Hodoş Bodrog este primul lăcaş monahal ortodox, atestat documentar în anul 1177, într-o diplomă dată de Regele Bela al III-lea. Legenda spune că mănăstirea s-a construit pe locul în care un taur, pe nume Hodos, a descoperit o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Oamenii au ridicat o biserică şi de atunci aşezământul poartă numele „Hodoş Bodrog“.

În exteriorul bisericii, pe zid, este o inimă din piatră, iar credincioşii se opresc aici pentru că au credinţa că, dacă îşi lipesc urechea de piatră, se aud bătăi de inimă.

Peste 2,2 milioane de români își serbează ziua de nume, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

Din totalul românilor ce au numele de Maria sau derivate din acesta, 1.819.378 sunt femei, iar 416.844 sunt bărbaţi.

1.398.464 de femei poartă numele de Maria, alte 273.454 pe cel de Mariana, 51.620 se numesc Marinela, iar alte 31.149, Mioara.

La acestea se adaugă 25.947 de femei care poartă numele de Marina, 25.447 pe cel de Marilena, 10.834 pe cel de Mărioara, 1.685 se numesc Măriuca, iar alte 162, Măria.

Statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul M.A.I. arată că 310.751 de bărbați poartă numele de Marian, 102.620 de Marin, iar alţi 3.332 pe cel de Marinică.

text&foto: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA DRUMUL CRUCII

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare