Pelerinaj la Mănăstirea de la Radna

Publicat de actualitati-arad in 08 Sep, 2012 | Parerea ta

GALERIE FOTO Mii de credincioşi din vestul ţării, dar şi din Austria, Germania şi Ungaria, au participat, sâmbătă, la slujbele oficiate la Mănăstirea de la Radna, judeţul Arad, cu ocazia sărbătorii Naşterea Maicii Domnului.

Mulţi dintre credincioşii catolici, greco-catolici dar şi ortodocşi, au ajuns la mănăstirea fransciscană „Maria Radna“ încă de joi şi au participat la slujbele oficiate în mai multe limbi.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă a fost oficiată Sfântă liturghie în limba română, la care au participat credincioşii de etnie romă. Sâmbătă, de la ora 7.30, în Basilica Papală a fost oficiată Sfântă Liturghie în limba croată, iar la 9.30 în limba maghiară. La ora 10.00 a avut loc Sfânta Liturghie greco-catolică în „Parcul Maria“ din spatele Basilicii, iar de la 10.30 programul religios a cuprins Cântece Mariane. La ora 11.00, a început Sfânta Liturghie Pontificală, în limbile română, maghiară şi germană, oficiată de E.S. Dr. Tomo Vukąić – episcop militar de Bosnia şi Herţegovina, E.S. Böcskei László – episcop de Oradea Mare şi E. S. Dr. h. c. Martin Roos – episcop de Timişoara.

Tot sâmbătă, au fost oficiate Sfinte Liturghii în limba română, de către părintele Petru Muţiu, respectiv părintele paroh Andreas Reinholz.

Credincioşii s-au rugat şi la Icoana Făcătoare de Minuni din Basilică. Această icoană considerată făcătoare de minuni, a fost găsită intactă, după un incendiu puternic care a cuprins, în trecut, mănăstirea.

De asemenea, credincioşii au mai vizitat şi muzeul mănăstirii, unde se află peste 100 de icoane, care au fost donate de cei care s-au rugat în acest loc şi li s-au împlinit dorinţele.

Lacrimile Maicii Domnului

Conform tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului, pelerinii urcă pe Dealul Crucii, din spatele mănăstirii, unde caută fructele unei plante despre care credincioşii spun că simbolizează Lacrimile Maicii Domnului. Fructele sunt de dimensiunile boabelor de grâu, iar cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc.

În trecut, grupuri organizate străbăteau pe jos distanţe remarcabile, unii dintre pelerini venind din localităţi din judeţul Timiş, pe jos, peste dealuri, până la Radna.

Potrivit legendelor, dealul pe care se află mănăstirea a fost la început un loc folosit pentru cultivarea viţei de vie. Câţiva localnici aflaţi la culesul strugurilor se pare că ar fi văzut-o pe Maica Domnului. Aceasta s-ar fi apropiat de ei şi le-ar fi spus ca pe acel loc să se zidească o mănăstire în cinstea ei.

Astfel, prima mănăstire s-a zidit la 1520 pe aceste meleaguri şi a fost prima dintre cele trei edificii construite, deoarece celelalte două au fost distruse de ocupaţia turcească. A fost reclădită, dar un nou incendiu devastator a distrus-o în totalitate.

Cealaltă construcţie a fost sfinţită în anul 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală „Maica Harurilor“.

Comerţ “înfloritor” în fața mănăstirii

Pe platoul din faţa Mănăstirii de la Radna, comercianţii au amenajat şi în acest an tarabe cu diferite produse, începând de la obiecte de cult, continuând cu suveniruri şi terminând cu produsele alimentare. Nu au lipsit produsele textile, obiectele electrocasnice, băuturile alcoolice şi nealcoolice, fructele, dar şi obiectele second-hand, care au fost vândute pe o stradă în apropierea Mănăstirii. De asemenea, pe grătare au fost preparate toată ziua, mici, ciolane şi frigărui.

text&foto: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA MANASTIREA DIN RADNA

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare