Ziarul electronic al arădenilor

Pelerinaj la Mănăstirea de la Radna

radnaGALERIE FOTO Mii de credincioşi din vestul ţării, dar şi din Austria, Germania şi Ungaria, au participat, joi, la slujbele oficiate la Mănăstirea de la Radna din judeţul Arad, cu ocazia sărbătorii Naşterea Maicii Domnului, iar sute de oameni au ajuns pe jos, străbătând peste 100 de kilometri.

Mulţi dintre credincioşii catolici, greco-catolici, romano-catolici, dar şi ortodocşi, au ajuns la mănăstirea fransciscană „Maria Radna“ încă de marţi şi au participat la slujbele oficiate în mai multe limbi.

Păstrând tradiţia, peste o sută de credincioşi de din județul Timiș au parcurs pe jos aproximativ 100 de kilometri.

Cel mai mare aflux de pelerini au fost înregistrat joi, aceştia venind cu autobuzele sau cu mașinile personale din judeţele Timiş, Bihor, Huneodara, Arad, dar şi din Ungaria, Germania şi Austria.

În cursul nopţii de miercuri spre joi, la Mănăstirea de la Radna a fost oficiată Sfânta Liturghie în limba română, la care au participat credincioşii de etnie romă.

Joi, de la ora 11.00 a avut loc Sfântă Liturghie Pontificală în limbile română, maghiară şi germană celebrată de E.S. Babel Balasz, arhiepiscop şi mitropolit de Kalocsa (Ungaria), E.S. László Böcskei, episcop de Oradea Mare şi E.S. Martin Roos, episcop de Timişoara, care a fost urmată de procesiunea euharistică în fața basilicii.

La liturghia pontificală a participat corul mixt al bisericii din Waldkraiburg (Germania).

Credincioşii s-au rugat şi la Icoana Făcătoare de Minuni din Basilică. Această icoană, considerată făcătoare de minuni, a fost găsită intactă, după un incendiu puternic care a cuprins, în trecut, mănăstirea.

De asemenea, credincioşii au mai vizitat şi muzeul votiv, unde se află peste 100 de icoane, care au fost donate de cei care s-au rugat în acest loc şi li s-au împlinit dorinţele.

Lacrimile Maicii Domnului

Conform tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului, pelerinii urcă pe Dealul Crucii, din spatele mănăstirii, unde caută fructele unei plante despre care credincioşii spun că simbolizează Lacrimile Maicii Domnului.

Fructele sunt de dimensiunile boabelor de grâu, iar cei care le culeg spun că tot timpul anului vor avea parte de noroc.

Potrivit legendelor, dealul pe care se află mănăstirea a fost la început un loc folosit pentru cultivarea viţei de vie.

Câţiva localnici aflaţi la culesul strugurilor se pare că ar fi văzut-o pe Maica Domnului. Aceasta s-ar fi apropiat de ei şi le-ar fi spus ca pe acel loc să se zidească o mănăstire în cinstea ei.

Astfel, prima mănăstire s-a zidit la 1520 pe aceste meleaguri şi a fost prima dintre cele trei edificii construite, deoarece celelalte două au fost distruse de ocupaţia turcească. A fost reclădită, dar un nou incendiu devastator a distrus-o în totalitate.

Cealaltă construcţie a fost sfinţită în anul 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală „Maica Harurilor“.

Ansamblul mănăstiresc „Maria Radna“ a fost reabilitat în cadrul unui proiect în valoare de peste 47 milioane de lei.

text&foto: actualitati-arad.ro

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *