Ziarul electronic al arădenilor

Patru filme de artă la Cinema Arta

Patru filme de artă în programul cimatografului Arta în weekendul 14-15 octombrie 2017.

Sâmbătă, 14 octombrie

orele 16.00 – 18.00 – Proiecție și artist-talk: Boris Mitić, „In Praise of Nothing” (Elogiul nimicului), 78 min. și Q&A 30 min. (eveniment în limba engleză)

„In praise of Nothing“ este un documentar parodic, în care Nimicul încearcă să-și apere cauza. Conceput și filmat de 68 de cameramani în 70 de țări, cu o muzică semnată de maeștrii cabaretului Pascal Comelade și The Tiger Lillies, filmul e narat – în versuri copilărești – de Iggy Pop.

orele 18.30 – 20.00 –  Proiecție Andrei Ujică, „Out of the present”, 96 min.

Realizat de Ujică în 1995, filmul reconstituie misiunea ultimului cosmonaut sovietic, Serghei Krikaliov, care, în perioada mai 1991 – martie 1992, a petrecut zece luni la bordul stației orbitale Mir, devenind astfel primul pământean care a avut privilegiul să privească din perspectivă olimpiană sfârșitul unei epoci istorice. Astfel, Serghei Krikaliov a pornit în spațiu în calitate de cosmonaut sovietic și s-a întors cosmonaut rus, după dezintegrarea URSS.

Duminică, 15 octombrie

orele 16.00 – 17.30  –  Proiecție Alexandra Gulea, „Matei Copil Miner”, România, Franța, 2013, 80 min., color;  întâlnire cu artista

Filmul este portretul unui copil din Valea Jiului, Matei (Alexandru Czuli), care trăiește cu Bunicul (Remus Mărginean), fost miner, într-un bloc din Uricani. Părinții lui Matei au plecat în Italia în căutarea unui loc de muncă. După un conflict cu colegii la școală, în urma căruia este exmatriculat, Matei pornește pe un drum inițiatic care îl aduce la București. Filmul tematizează pierderea inocenței copilăriei și confruntarea lui Matei cu responsabilitățile și provocările adolescenței.

orele 18.00 – 19.40 – Proiecție Igor&Ivan Buharov, „Most of the Souls that Live Here” (Aproape toate sufletele de-aici), 93 min.

La 100 de ani după moarte, un cunoscut pedagog anarhist, (contele) Ervin Batthyány, se întoarce în lume și încearcă, încă o dată, să-și pună în practică teoriile. Înțelege însă că lumea nu a evoluat așa cum se așteptase și că Utopia, lipsită de reguli și legi, nu există. Fondează o școală alături de alți câțiva care gândesc la fel, încercând să educe o nouă generație pe baza valorilor solidarității și cooperării. Totuși, după un început promițător, proiectul întâmpină tot mai multe obstacole.

Proiecțiile au loc în cadrul programului „Porthart“, program colateral al Art Encounters Timișoara și Arad.

Curator și moderator: Diana Marincu.

Organizator local: GMMC

Partener: Fundația Interart Triade.

Finanțator principal: Centrul Municipal de Cultură Arad

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Grupul pentru Management și Mediere Culturală Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.