Panică în Primăria Arad. Sute de angajați, disponibilizați

Publicat de actualitati-arad in 21 Jun, 2013 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERASute de angajați din Primăria Arad și instituții din subordine ar putea fi disponibilizați, dacă Guvernul va aproba ordonanța de urgență privind stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale.

Anunțul a fost făcut, vineri, de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, acesta menționând că ordonanța de urgență ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare.

Conform celor afirmate de Falcă, în ordonanță de menționează că un oraş cu o populaţie cuprinsă între 100.000 şi 200.000 de locuitori, cum este și Aradul, primăria va trebui să rămână cu 200 de angajaţi, în timp ce primăria unui oraş cu o populaţie între 200.000 şi 400.000 de locuitori va avea 350 de angajaţi.

Falcă a afirmat că în Primăria Arad sunt 682 de posturi, dintre care 122 sunt vacante, 74 sunt posturi pentru asistenţi şi medici şcolari. Asta înseamnă că în cazul în care ordonanţa de urgenţă va intra, 282 angajați din Primărie și instituțiile din subordine îşi vor pierde locurile de muncă.

De la aplicarea acestei ordonanțe sunt exceptate Poliția Locală și Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei. Deocamdată nu a fost clarificată situația angajaţilor din instituțiile de cultură, teatre şi filarmonici, aflate în subordinea consiliilor locale.

Gheorghe Falcă, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, declarat, vineri, că „administraţiile publice locale riscă să intre în disoluţie, dacă guvernul va aproba ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale“.

Potrivit primarului, textul ordonanţei a fost trimis Asociaţiei Municipiilor din România, din el reieşind „o reducere drastică a posturilor din primării şi consilii judeţene“.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, administraţiile locale, care au fost deja văduvite de personal, care cu greu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, vor intra într-o procedură de restructurare. Dând oamenii afară, din punctul meu de vedere, administraţia locală intră în disoluţie. Vă pot confirma că în interiorul Primăriei Arad, la nivelul funcţionarilor, panica este destul de mare, lucru care vă pot confirma că există şi în alte administraţii din alte orașe. Cred că astăzi (vineri – n.r.), până miercuri, când va fi adoptat proiectul de ordonanță, funcţionarii nu o să facă altceva decât să interpreteze acest document“, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai afirmat că Guvernul a recurs la această ordonanță de urgență deoarece nu mai are bani.

„Toate declaraţiile publice de până acum ne arătau o intenţie de descentralizare către administraţia locală de atribuţiuni, bugete, şi personal, şi se auzea de dorinţa de regionalizare pentru eficientizarea administraţiei, iar din eficientizare să avem o dezvoltare economică mai mare. Nu ne putem încadra în ceea ce a oferit Guvernul Ponta-USL şi aici trebuie să răspundă şi domnii parlamentari, începând cu Căprar, continuând cu Măduţa, Calimente, Cristina, care, începând de la apariţia acestei ordonanţe, sunt responsabili de viaţa oamenilor care vor pleca din administraţiile locale, de lipsa de perspectivă a dezvoltării economice“, a mai declarat Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a concluzionat că „acum se vede faţa adevărată a USL faţă de oamenii din administraţia locală“.

„Un guvern când ia o astfel de măsură, o ia din cauza lipsei de bani. Domnul Ponta gestionează prost România de un an şi nu mai are bani să îşi ţină Guvernul umflat şi Parlamentul cu 600 de senatori şi deputaţi”, a declarat Gheorghe Falcă.

Criteriile după care ar urma să se facă disponibilizările vor fi stabilite la nivelul administrațiilor locale.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare