Pământ de la mormântul lui Ioan Slavici, trimis la Șiria

Publicat de actualitati-arad in 21 Jun, 2014 | Parerea ta

panciu 1În comuna arădeană Șiria va fi ridicat un momument în memoria lui Ioan Slavici, iar la baza acestuia va fi pus pământ adus de la mormântul scriitorului, aflat în orașul Panciu.

Monumentul va fi inaugurat în luna septembrie, la Șiria, locul unde s-a născut scriitorul Ioan Slavici.

Zilele trecute, Valentin Bot, primarul comunei Șiria, a fost la Panciu, unde s-a întâlnit cu primarul acestui oraș vrâncean. Întâlnirea a avut loc la biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, în cimitirul căreia se află mormântul lui Ioan Slavici.

Conform adevarul.ro, Ştefan Aga, preotul paroh al bisericii, l-a condus pe primarul din Șiria la mormântul scriitorului şi a evocat istoria ultimilor ani petrecuţi de Ioan Slavici la Panciu, în casa fiicei sale, Lavinia.

Preotul a reamintit că scriitorul a dorit să fie înmomântat la Mănăstirea Brazi din oraşul Panciu, locul unde şi-a dormit somnul de veci până după cutremurul din 1940, când mănăstirea a fost distrusă. Apoi, rămăşiţele scriitorului au fost reînhumate în cimitirul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“.

La finalul întâlnirii de la Panciu, cei doi primari au pus câte o lopată din pământul aflat la mormântul scriitorului Ioan Slavici într-o raclă, care urmează să fie amplasată la baza unui monument ridicat în memoria scriitorului Ioan Slavici în localitatea în care s-a născut scriitorul.

Primarul oraşului Panciu, Iulian Nica, a declarat că întâlnirea cu primarul Valentin Bot poate fi considerată un moment de reconciliere în istoria destul de tensionată dintre oraşul Panciu şi comuna Şiria.

„Mă bucur că am ajuns la un numitor comun în aşa zisa dispută legată de scriitorul Ioan Slavici. Comuna Şiria este locul unde s-a născut Slavici, în timp ce oraşul Panciu este locul unde scriitorul a ales să-şi doarmă somnul de veci. Ambele localităţi cinstesc, în egală măsură, memoria lui Slavici. Faptul că, de acum înainte, o mică parte din pământul de pe mormântul lui Ioan Slavici se va afla în Şiria la baza monumentul dedicat scriitorului, va crea o legătură şi mai puternică între comuna arădeană şi oraşul Panciu“, a spus primarul Iulian Nica.

Acesta a mai adăugat că, în luna septembrie, va participa la inaugurarea monumentului ridicat în memoria scriitorului Ioan Slavici, la Şiria.

Arh. Dan Slavici, nepotul marelui scriitor a declarat, în anul 2003, că, împreună cu toţi locuitorii comunei Şiria, îşi doreşte ca osemintele scriitorului, aflate în cimitir la Panciu, să fie strămutate în satul său natal.

„Dorința bătrânului meu unchi a fost să fie înmormântat acasă. Adică la Șiria, unde s-a născut. A fost una dintre ultimele lui dorințe și nu mă voi lăsa până nu o să i-o împlinesc. Acolo, la Panciu, este înmormântat în cimitirul bisericii, aici (la Șiria – n.r.) i se va ridica un mausoleu“, declara, în 2003, Dan Slavici.

Însă, proiectul nu s-a concretizat din cauza opoziţiei manifestate de autorităţile din Panciu.

La Şiria există în prezent un muzeu memorial închinat scriitorului, care a fost inaugurat în 1960. În muzeu sunt prezentate momente din copilăria lui Ioan Slavici, din anii de şcoală primară petrecuţi la Şiria, apoi din anii studiilor de la Arad, Timişoara, Budapesta şi Viena.

În acest muzeu sunt păstrate şi obiecte care i-au aparţinut scriitorului, printre care biroul său de lucru, mobila locuinţei sale de la Bucureşti, manuscrise, fotografii, acte, ediţii din operele sale etc.

Ioan Slavici s-a născut în 18 ianuarie 1848, la Șiria. A fost scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent (din 1882) al Academiei Române. Provenind dintr-o familie de țărani ardeleni, operă literară a lui Ioan Slavici a fost influențată de viața satului ardelean.

Scriitorul Ioan Slavici a încetat din viață în ziua de 17 august 1925, în localitatea Crucea de Jos din județul Vrancea.

foto: adevarul.ro

panciu

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare