Ziarul electronic al arădenilor

Palate din Viena care trebuie vizitate

Palatele Viena027Palatele din Viena sunt, atât martore fără glas a trecutului glorios pe care l-a avut capitala austriacă, cât și lăcașuri de artă și cultură.

Cele mai multe dintre ele, cu fațadele lor baroc, sunt cunoscute turiștilor doar din afară, pe când frumusețea lor aparține interioarelor deosebite.

Toate palatele adăpostesc săli de bal, a căror tavane sunt decorate din abundenţă, colecții de artă, dar și hoteluri luxoase, restaurante, baruri și pivnițe pline de cele mai bune vinuri din lume care pot să-l aducă pe vizitator într-o epocă de mult uitată.

Palate din Viena care trebuie vizitate:

Palatul Niederösterreich (Palais Niederösterreich) este un giuvaier în inima Vienei și un loc al istoriei austriece, unde s-au luat decizii politice importante.

Construit în sec. al XVI-lea, palatal, restaurat în 2004 şi dotat cu cea mai modernă tehnică a sec. al XXI-lea, poate fi vizitat gratuit. Turul cu ghid durează o oră și jumătate.

Adresa: Herrengasse 13, (Wien1)

Palatul Coburg (Palais Coburg) a fost construit de Ferdinand von Sachsen-Coburg-Gotha între anii 1840 și 1845, în stil clasic.

A fost poziționat pe fundamentul unui bastion din sec. al XVI-lea. Zidurile groase ale cazematei adăpostesc astăzi 60.000 de sticle de vin din întreaga lume, vechimea lor începând din anul 1727.

Pe lângă pivnița de vinuri nobile, palatul este un hotel de 5 stele cu un restaurant în a cărui bucătărie gătesc bucătari renumiți. În palat au loc mereu diverse evenimente culturale și artistice.

Adresa: Coburgbastei 4, (Wien 1)

Palatul Auersperg (Palais Auersperg) este o construcție impunătoare din anul 1710, construită pentru Hieronymus Capece de Rofrano, de la care provine numele de “Cavalerul rozelor”, care a rămas, până în zilele nostre, în mijlocul societății culturale și este apreciat ca locație pentru nunţi și alte evenimente.

Adresa: Auerspergstraße1, (Wien 8)

Palatul Hansen (Palais Hansen) a fost construit în 1873, de arhitectul Theophil Hansen, cel care a construit și clădirea Parlamentului și a Muzeului de istoria naturii.

Inițial, a fost construit ca hotel pentru Expoziția internațională din 1873 și se numără printre construcțiile impunătoare de pe Ringul Vienez.

Palatul, care are o fațadă istorică, adăpostește astăzi un hotel modern de lux, hotelul Kempinsky, renumit și prin bucătăria sa de excepție și prin barul cu o ambianţă deosebită.

Adresa: Schottenring 24 (Wien1)

Albertina adăpostește una dintre cele mai importante colecții de artă din lume. Muzeul este este un amestec elegant de vechi și nou. Aici se pot admira atât opere de artă cât și interioare extravagante. Tot aici se mai găsește un restaurant, un bar și un shop.

Adresa: Albertinaplatz 1, (Wien 1)

Palatul Liechtenstein (Gartenpalais Liechtenstein). În 1687 principele Johann Adam Andreas von Liechtenstein a dobândit parcul și a construit aici un palat.

Parcul baroc este una dintre cele mai frumoase zone verzi din Viena și este deschis zilnic de la 7 la 20.30.

De luni până vineri au loc vizite cu ghid, ocazie cu care se pot vizita și colecțiile de artă princiare.

Adresa: Alserbachstaße 14, (Wien 9)

Palatul Schönburg (Palais Schönburg) un palat baroc, fostul palat Starhemberg, a fost construit între 1700 și 1706 de Johann Kukas von Hildebrandt, maistrul constructor al multor clădiri din epoca baroc (castelul Laxemburg, obere Belvedere, palatul Schwarzenberg, palatul Harrach, biserica Peterskirche, palatul Auersperg, palatul Daun-Kinsky etc.)

Palatul Schönburg este înconjurat de un parc de 15.000 metri pătraţi. Aici au loc o mulțime de evenimente de toate genurile.

Adresa: Reinergasse11, Wien 4

Palatul de iarnă al prinţului Eugen (Winterpalais des Prinzen Eugen) a fost construit pentur Prinţul Eugen ca un palat dotat cu toate  cele necesare pentru reprezentații.

În sec al XVIII-lea a fost dobândit de Maria Theresia și folosit mai întâi de curtea imperială și apoi de Ministerul Finanțelor. Palatul este ca o bijuterie în centrul Vienei și a devenit un lăcaș de artă și cultură.

Din 2013, sălile extravagante sunt deschise și publicului.

Adresa: Himmelpfortgasse 8, Wien 1

Palatul Ferstl (Palais Ferstl) se află într-una dintre cele mai vechi și mai frumoase părți ale Vienei.

Fostă clădire de bancă și bursă a devenit la 1900  centrul societății vieneze prin Cafe Central, cafeneaua unde aveau loc evenimente festive. Și în ziua de astăzi sălile reprezentative adăpostesc evenimente de tot felul iar în pasaj se găsesc shop-uri și localuri.

Adresa: Strauchgasse 4, Wien 1

Palatul Todesco (Palais Todesco) care se află în inima Vienei vizavi de Operă, a fost construit între 1861 și 1864 pentru Baronul Eduard von Todesco de către arhitectul Ludwig Förster (cel care a construit și marea sinagogă din Budapesta în stil maur și sinagoga Tempelgasse, care a servit ca model pentru multe sinagogi construite în Europa în stil oriental în Zagreb, Praga, Cracovia printre care și sinagoga Templul Coral din București).

Interioarele îi aparţin lui Theophil von Hansen.

Adresa: Kärtnerstaße 51, Wien1

text&foto: Rodica Roşca

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.