Osemintele unui husar îngropat la Arad, motiv de scandal

Publicat de actualitati-arad in 14 Jun, 2013 | 5 Commentarii

mormantOsemintele celui mai longeviv husar din lume, care era îngropat în cimitirul catolic din cartierul Aradul Nou, au fost expatriate, zilele trecute, în Slovacia, fapt care i-a nemulţumit pe oficialii de la Budapesta.

Conform jurnalul.ro, într-o conferinţă de presă organizată la Budapesta, Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, și secretarul de stat pentru Politici Naţionale din guvernul ungar,  Repas Zsuzsanna, au cerut oficialilor din Slovacia să repatrieze imediat osemintele husarului în mormântul din cimitirul din Arad.

„Am aflat cu profundă consternare faptul revoltător că, la data de 21 mai, autorităţile române au deschis locul de veci al celui mai longeviv husar, Skultety Laszlo, născut Gabris Laszlo, au exhumat osemintele şi le-au extrădat pe cale aeriană în Slovacia. Având în vedere că, până în anul 2013, nu s-a pus niciodată problema ca Skultety Laszlo să nu fi fost maghiar, este inexplicabilă graba şi secretomania în care au fost răpite rămăşiţele sale pământeşti. (…) Actul lipsit de pioşenie a avut loc prin eludarea părţii ungare. Pur şi simplu au săpat o groapă şi au furat rămăşiţele pământeşti, pentru ca Skultety Laszlo să fie reînhumat, în calitate de soldat slovac, la Mojtin, lângă Trencin”, au subliniat oficiali maghiari, citaţi de jurnalul.ro.

Oficialii maghiari au mai afirmat că „autorităţile române aveau obligaţia să informeze partea ungară despre evenimentele care au avut loc, dar şi despre intenţiile părţii slovace, ceea ce nu s-a întâmplat“.

Preotul catolic din Aradul Nou, Mathes Dirschl, susţine că parohia a fost contactată de Ambasada Slovaciei la Bucureşti, care a solicitat aprobarea pentru exhumarea şi transportarea în Slovacia a rămăşiţelor pământeşti ale husarului Skultety Laszlo. „În testamentul său, Skultety Laszlo şi-a dorit ca din averea sa să fie ridicate o biserică şi un cimitir în localitatea sa natală. Din acest motiv comunitatea catolică din Mojtin a hotărât ca, în semn de recunoştinţă, osemintele sale să fie reînhumate în localitatea natală. Evenimentul a avut loc şi cu acordul Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara”, a precizat Dirschl.

Reînhumarea este programată la data de 27 iunie, cu ocazia împlinirii a 275 de ani de la naşterea husarului.

Viceprimarul municipiului Arad, Bognar Levente, susţine că autorităţile locale nu au fost informate despre procesul de dezhumare. “Autorităţile slovace nu au luat legătura cu noi. Cimitirul din Aradul Nou este proprietatea Eparhiei Romano-Catolice. Din vremea copilăriei obişnuiam să merg în acel cimitir. Sunt legat de amintirea husarului maghiar, dar am aflat doar întâmplător de dezhumarea osemintelor sale. E ciudat ce s-a întâmplat”, a declarat Bognar pentru Kronika.

Skultety Laszlo s-a născut la data de 27 iunie 1738, în localitatea Hegyesmajteny, astăzi  Mojtin (Slovacia), iar din cei 93 de ani trăiţi, 81 a fost soldat.

Pentru vitejia sa, în 1790 a fost promovat sergent şi portdrapel. Începutul secolului al XIX-lea l-a găsit în misiune militară în slujba Imperiului Habsburgic la Arad. În 1812, Împăratul Franz Joseph Carl von Österreich l-a observat pe portdrapelul de 74 de ani. A vrut să îl promoveze ofiţer şi să îl scutească de orice activitate. Husarul i-a răspuns că vrea să îşi continue activitatea, fiindcă drapelul nu poate fi abandonat.

El a decedat la data de 19 august 1831 şi a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din Aradul Nou, prima piatră funerară fiind ridicată de comandantul său. În 1898, piatra funerară a fost înlocuită cu un obelisc aniversar.

sursa: jurnalul.ro

Share Button

comentarii

5 comments

 1. Erik says:

  Doar pentru că cineva s-a născut pe teritoriul actual al Slovaciei nu poate fi considerat Slovac sau de etnie slovacă. Se pare că slovacii nu pot înţelege acest fapt, falsifică istoria. De fapt numele lui original era Gábris László, Gábris e un nume si prenume maghiar, un diminutiv al numelui Gábor (Gabriel, Gavril). Da a fost membru al regimentului Coburg de husari austrieci, dar austriecii au avut grijă ca pe prima piatră de mormânt, numele şi textul să fie trecut în limba maghiară ceea ce este un semn că se considera maghiar şi era considerat maghiar de austrieci sau de ceilalţi.
  Dezhumarea lui arată că autorităţile române nu sunt înteresaţi de păstrarea moştenirii istorice şi culturale a maghiarimii din România.
  Este simplu: osemintele ar fi trebuit păstrate în Arad.

 2. Erik says:

  Plus tratul de bază dintre Ungaria şi România semnat la 1996 conţine acordul de protecţie şi de
  menţinere a monumentelor istorice maghiare. Dezhumarea lezează şi contravine acestui acord.

 3. Kmy says:

  Din moment ce prin testamentGabris Laszlo sau Skiltety Laszlo a lăsat întreaga avere pentru construirea unei biserici și a unui cimitir în localitatea sa natală înseamnă că el personal avea legături sufletești foarte puternice cu locul nașterii sale iar personal eu pot să înțeleg dorința celor din localitatea sa natală de a-l reînhuma în cimitirul realizat din moștenirea lăsată de însuși cel atât de “revendicat”.Problema este foarte sensibilă și ca în poveștile regelui Solomon fiecare are partea lui de dreptate, fiecare dintre părți are motive să revendice personalitatea husarului slovacii pentru că în țara lor s-a născut și a rămas legat până la moarte de locul nașterii sale lăsând acestei localități prin testament averea sa, maghiarăă pentru că era de etnie maghiară, românii pentru că activat vreme îndelungată în Arad și a murit aici.Personal cred că în decizia finală nu orgoliul propriu trebuie să primeze ci să încerce fiecre dintre părți să se gândească ce anume a contat pentru husar cel mai mult, care ar fi fost dorința lui dacă ar fi avut posibilitatea să aleagă și eu cred că el ar fi ales localitatea natală…

  • Erik says:

   Problema e că slovacii îl folosesc ca pe unealtă în mod şovin şi exclusivist, de exemplu pe noul mormânt nu va fi trecut textul aşa cum el l-ar fi trecut în limba maghiară sau pur şi simplu se neagă originea maghiară…. Având în vedere acordul de protecţie şi de menţinere a monumentelor istorice maghiare Ungaria are drept de la acel monument si un drept de consimţământ. Dar partea maghiară nu a fost nici măcar întrebat.

 4. Furtul istoriei says:

  Lasati povestea cu testamentul. Si NYIRO JOZSEF a lasat in testamentul sa fie inhumat in Secuime…dar autoritatile rumune i-au refuzat aceasta dorinta. Iansa acum ei platesc cu o moneda diferita daca e vorba de prietenii slovaci din Mica Antanta. Odata sa furat teritoriul Ungariei, acum se fura istoria sa si morti sai. Urmeaza acum ca husarul va primi o piatra funerara in limba slovaca, numele ii va fi schimbat conform noilor “acte civile”. Daca ne-am orienta dupa regula reinhumare la locul nasterii, atuci liderul legionar magyiar Ferenc Szálasi ar trebui reinhumat in Slovacia, iar comunistii Béla Kun in Romania, Mátyás Rákosi in Serbia si episcopul Andrei Saguna la Miskolc, Ungaria. Asta doriti, bai, perversilor?

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare