Orga de la Sinagoga Neologă a fost restaurată

Publicat de actualitati-arad in 11 Dec, 2014 | Parerea ta

orgaOrga de la Sinagoga Neologă din municipiul Arad, care are o vechime de peste 170 ani, a fost restaurată și pusă în funcțiune, urmând ca duminică, 14 decembrie să aibă loc un concert.

Orga din Sinagoga Neologă a fost construită de Anton Dangel și este cea mai veche și mai mare din Arad. Orga din sinagogă a fost instalată în anul 1841. Instrumentul muzical a fost restaurat de doi specialişti în domeniu, Otto Bertoti şi Andrei Sas, o parte din costurile lucrării fiind finanţată de municipalitatea arădeană.

Ionel Schlesinger, președintele Comunității evreilor din Arad, a precizat că la concertul de duminică, care va începe la ora 16.00, sunt invitați să participe toți arădenii, indiferent de cultul căruia îi aparțin.

Sinagoga Neologă din Arad, construită în stil grec, toscan este situată pe strada Tribunul Dobra și a împlinit anul acesta 180 de ani.

Sinagoga a fost construită la insistențele rabinului Aaron Chorin, în incinta unei clădiri civile, astfel că din stradă nu poate fi văzută.

Ionel Schlesinger a mai menționat că această clădire, declarată monument istoric în 2004, funcționează în continuare ca lăcaș de cult și deservește o comunitate de aproximativ 100 de membri, după ce în perioada interbelică, la Arad, erau înregistrați aproximativ 10.000 de evrei.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare