UPDATE: Oportunități de colaborare, prezentate ambasadorului Franței

Publicat de actualitati-arad in 05 Feb, 2013 | Parerea ta

DSCN5077-1Ambasadorul Franței la București, ES Philippe Gustin, a fost prezent, marți, în Arad, iar autoritățile locale și județene i-au prezentat o parte dintre oportunitățile de colaborare care ar putea interesa investitorii francezi.

În cadrul dialogului cu diplomatul francez, preşedintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioţcu, a descris câteva oportunităţi de colaborare oferite de judeţ. Diplomatului francez i-au fost prezentate oportunități de colaborare în mai multe domenii, precum cultură, agricultură, comerţ, logistică în transport.

Astfel, au fost prezentate o serie de facilităţi oferite de Zona Liberă Arad-Curtici pentru traficul feroviar şi zona de hub pentru marfa nesupusă taxării.

Nicolae Ioțcu a menţionat și Aeroportul Arad, situat în imediata apropiere a Zonei Libere care include şi Terminalul Cargo.

Cei doi oficiali au discutat și despre raporturile economice bilateral, în condiţiile în care, în judeţul Arad, mai multe firme cu capital francez îşi desfăşoară activitatea.

„Prioritatea mea o reprezintă dezvoltarea economică şi culturală între cele două ţări. Marile companii franceze de renume se află în ţara dumneavoastră de foarte mulţi ani, la fel şi numeroase firme mai mici. Dar, fără o dezvoltare economică sănătoasă nu pot fi finanţate alte politici. Ceea ce am remarcat aici la dumneavoastră, şi mă refer la conexiunile rutiere şi nu numai, este formidabil. De asemenea, am apreciat prezentarea dumneavoastră în sensul punerii în evidenţă a domeniilor de investiţii care, cu siguranţă, vor interesa investitorii francezi”, a spus Philippe Gustin, ambasadorul Franței la București.

În timpul vizitei la Arad, oficialul francez s-a arătat încântat şi de faptul ca la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” sunt 70 de studenţi francezi, care studiază la Facultate de Medicină, chiar în limba lor natală, dar și alţi 450 de studenţi din zona francofonă..

Alături de preşedintele Nicolae Ioţcu, la întâlnirea care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Arad, au mai participat Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean, şi Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene A.D.Xenopol, acesta fiind şi directorul Festivalului de Teatru Francofon pentru liceeni.

Tot marți, ES Philippe Gustin s-a întâlnit și cu primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

UPDATE

În cadrul discuțiilor de la Primărie au fost evidențiate potențialul și oportunitățile pentru investiții pe care le oferă Aradul și a fost analizat impactul unui pol de dezvoltare Arad-Timișoara în context euro-regional.

De asemenea au fost discutate aspecte legate de reformele administrative și instituționale din România.

Un alt subiect abordat a fost pregătirea candidaturii Aradului pentru Capitală Culturală Europeană a anului 2021 și proiectele de colaborarea culturală cu Franța.

La  întâlnirea de la Primăria Arad au mai participat Stanislass Pierret, directorul Institutului Francez din România, Thierry Sete, directorul Centrului Cultural Francez din Timișoara, Dan Bedros, consul onorific al Franței la Timișoara, și Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Județene Arad și al Festivalului Internațional de Teatru Francofon Arad.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare