Opera Tosca – evenimentul cultural care deschide porțile Cetății Aradului

Publicat de actualitati-arad in 29 Sep, 2015 | Parerea ta

AFIS TOSCADeschiderea noii stagiuni a Filarmonicii de Stat Arad poate fi cu adevărat catalogată drept evenimentul anului 2015, prin ineditul ei repertorial, opera Tosca de Giacomo Puccini, şi al locaţiei alese pentru premiera arădeană a renumitei partituri: Cetatea Aradului.

Spectacolul de operă se va desfășura în Cetatea Aradului grație parteneriatului dintre instituția profesionistă de concerte arădeană și Ministerul Apărării Naționale – U.M. 01249, evenimentul fiind dedicat Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

„Tosca – capodopera lui Puccini oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico – tragice ale desfășurării teatrale. Într-o formă concentrată, ce zugrăvește puternic confruntarea de temperamente, piesa lui Sardou, «orchestrată» de Puccini, după 115 ani de la premiera sa de la Roma, va fi prezentată arădenilor dincolo de scena teatrală, dar, totuși dedicată veteranilor din… teatrele de operații.

Un eveniment ce se prefigurează a fi unul cu adevărat special, într-un cadru insolit, încărcat energetic de istorie. Propunem melomanilor – pentru prima dată în Cetatea Aradului – un act cultural de o anvergură internațională prezentat de filarmonica arădeană în deschiderea stagiunii, în anul în care Aradul intră oficial în competiția pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021“. – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad

Data de 1 octombrie 2015 devine astfel o dată de referinţă pentru instituţia de concerte, la reuşita căreia îşi aduc aportul orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaș, regia semnată Nicolae Mihai Brânzeu, o distribuţie internaţională riguros selectată – soprana Erdenetuya Balgansuren (Tosca), Michael Sheshaberidze (Cavaradossi), Paride Pandolfo (Scarpia), Octavian Vlaicu (Angelotti), Gelu Dobrea (Sacristanul), David Buzgău (Sciarrone/Temnicerul), Păstorul (Mirela Cusursuz) şi nu în ultimul rând concepţia dirijorală a maestrului venețian Roberto Salvalaio.

Scrisă pe un libret de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, inspirat de piesa lui Victor Sardou, Tosca a fost prezentată la Teatro Costanzi din Roma, la 14 Ianuarie1900, având parte de o distribuţie în care rolul principal feminin i-a revenit sopranei de origine română Hariclea Darclée.

Muzica lui Puccini îmbracă la modul ideal intriga, iar de mai bine de un secol popularitatea partiturii este constant susţinută de succesul ei dramatic, de melodicitatea ei cu adevărat unică si de subtilitatea ei teatrală.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare