Obiceiuri: Tăiatul porcului la Nadăş

Publicat de actualitati-arad in 20 Dec, 2014 | Parerea ta

taiatGALERIE FOTO Un obicei care s-a păstrat în familiile din satul Nadăş (comuna Tauţ) este tăiatul porcilor de Crăciun, aceştia fiind crescuţi de fiecare gospodar.

Dimineaţa se adunau la familia care sacrifica porcul mai mulţi bărbaţi care ţineau de el ca să fie înjunghiat.

După aceea urma popârdaiţa (se pârlea cu paie de ovăz sau grâu, până ardea tot părul de pe el). Acum paiele au fost înlocuite cu gazul metan din butelie.

Urmează spălarea, până când pielea porcului devine alb-gălbuie. Fiind foarte frig afară porcul era dus în casă, era pus jos pe vatră, pe un pat de tulei de porumb şi se tăia în bucăţi (tranşa). Acum se tranşează în grădină sau în curte.

Din clisă (slănină), o parte se topea făcându-se jumări, cealaltă fiind păstrată la morătoare (apă cu usturoi) şi apoi afumată.

Bucăţile de carne mai mici erau măcinate (tocate) şi folosite pentru cârnaţii care erau preparaţi din amestec din carne, ai (usturoi), sare, piparcă de rântaş (boia), piper.

Bucăţile din carne mari, peciile lungi (cotletul) se ţineau un timp la morătoare (apă cu usturoi) împreună cu clisa (slănina) şi şoanca (toată pulpa piciorului).

Maiul (ficatul), rărunţii (rinichii), falca, şoriciul (şoricul), după ce erau fierte în cazan şi lăsate să se răcească, se măcinau (tocau), se amestecau, se adăugau codimente şi se prepara sângeretele (cardabojul).

Tot din aceleaşi ingrediente pentru cardaboj se prepara şi toba, dar în acest caz, conţinutul nu era tocat, ci tăiat în bucăţi. La tobă nu se pune soric.

Toba şi sângeretele se fierb în cazan, câteva minute.

Toate aceste mezeluri şi clisa (slănina) erau afumate, o anumită perioadă, după care se puneau în cămară.

text&foto: Dorin Vasonan

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare