Obiceiuri: Steaua în satul Nadăş

Publicat de actualitati-arad in 27 Dec, 2014 | Parerea ta

11Un obicei care se mai păstrează în satul Nadăş, comuna Tauţ, este „Steaua”, obicei care vesteşte Naşterea lui Isus Hristos, pe la casele din sat, în prima sau a doua zi de Crăciun.

De obicei, cei care merg cu Steaua sunt copii în vârstă de 7 – 14 ani, îmbrăcați în costume populare.

Copiii se întâlnesc la biserica ortodoxă, unde, fiecare se îmbracă în costumul personajului pe care îl reprezintă şi îşi prezintă fragmentul din scenetă.

Irod (regele iudeilor): „Crailor din Răsărit/ Eu zic bine-aţi venit!/ Dar pe la noi ce poftiţi/ Şi-ncotro călătoriţi?/ Să ne spuneţi ce căutaţi/ Şi de cine întrebaţi?/ Prin Ierusalim umblând/ Iscodind şi cercetând/ Văd că sunteţi crai vestiţi,/ Pe nume cum vă numiţi?”.

Gaşpar (crai sau mag de la Răsărit): „Suntem trei magi călători/Crai ca fraţii iubitori/Eu ţin frâiele crăiei/În părţile Arăpiei/Craiul Gaşpar mă numesc/ Şi crăieşte îţi vorbesc!”

Melhidor (crai sau mag): „Eu sunt craiul Melhidor,/ Împărat şi domnitor,/În Babilon stăpânitor,/ Unde soarele răsare/ Din nisipuri şi din mare.”

Baltazar (crai sau mag): „Eu sunt craiul Baltazar/Vraci bătrân şi cărturar,/Calea stelelor citesc/ Şi în Persia stăpânesc!”.

Sunt redactate aici numai părţi din rolurile personajelor menţionate.

Pe vestitorii Naşterii lui Isus Hristos îi însoţeşte şi Moş Crăciun.

De asemenea se confecţionează o stea din carton, acoperită cu hârtie colorată unde se lipeşte o icoană cu Fecioara Maria şi Domnul Isus Hristos.

Grupul de stelari cântă în cor: „Steaua sus răsare/Ca o taină mare,/Steaua străluceşte/ Şi lumii vesteşte/ Că astăzi Maria/ Naşte pe Mesia/ În cetatea vestită/ Vifleem numită/ Magii cum zăriră,/ Îndată porniră/ Mergând după rază/ Pe Hristos să-L vază.”

La finalul scenetei, gazda le împarte copiilor bani.

text&foto: Dorin Vasonan

12

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare