Obiceiuri: Şezătorile şi ţesutul la război, la Nadăş

Publicat de actualitati-arad in 30 Dec, 2014 | Parerea ta

sezaLa Nadăş, şezătorile se ţineau în serile de iarnă, lunea, miercurea, joia, sâmbăta, când veneau la o familie, mai mulţi bărbaţi căsătoriţi, feciori care desfăceau porumb, beiau ţuică şi vin împreună cu gazda casei şi femei şi fete necăsătorite.

Ele făceau ciorapi din lână, cipcă (dantelă), torceau lâna sau fuiorul care se punea pe furcă (vergea de tufă de 1,5 m) şi adunau firul pe fus (bucată de lemn de 30 cm ascuţit la un capăt).

Feciorii luau fusul de la fete, iar acestea ca să îl primească înapoi sărutau pe cel care l-a luat.

Cei reuniţi discutau despre activităţile cotidiene şi evenimentele importante din sat. Şi duminica se organizau şezători dar atunci nu se lucra, mai mult se discuta, iar pentru a se delecta cei prezenţi jucau moară, cu boabe de fasole şi porumb.

Tot în această perioadă friguroasă, femeile ţeseau la război, şterguri, măsare (feţe de masă), saci.

Înainte de a se apuca de ţesut, femeile trebuia să facă alte operaţiuni.

Firul rezultat în urma toarcerii fuiorului, se făcea jirebii (forme ovale făcute între mâini), urma albitul în pârlău, după aceea urzitul (dispozitiv din lemn în formă de cub care se instala în casă).

Războiul de ţesut era format din două tălpi (părţi laterale din lemn mai gros) aşezate orizontal, două suluri (bucăţi din lemn formă cilindrică), unul din suluri cel din spate era mai sus pe care se aduna natra (fire în două părţi pe care urma să se ţese), două iţe (dispozitiv din ată prins lateral cu două bucăţi de lemn formă circulară), prin care trece natra, ele fiind acţionate de iepe (dispozitiv din lemn ca pedalele), spata (dispozitiv din lemn cu orificii foarte înguste), brâgălul (suportul care ţine spata şi de mişcă în faţă şi în spate pe natră).

La războiul de ţesut existau şi accesorii: suveica (formă ovală ascuţită la ambele capete), ţevia care se punea în suveică, socala (dispozitiv cu care se aduna aţa pe ţevie).

text&foto: Dorin Vasonan

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare