Obiceiuri: Pizăratul la Nadăş

Publicat de actualitati-arad in 24 Dec, 2014 | Parerea ta

pizuÎn Ajunul de Crăciun, băieţii mai mici (6-14 ani) din Nadăş se adună în grupuri de 5-6 şi merg a pizăra, după colaci.

Aceştia strigă „Bună sara sara lu’ Crăciun” sau „Bună sara lui Crăciun, dă-mi colacul cel mai bun, cel mai rău la birău, cel mai ars la Tănas”.

Colacii erau făcuţi de fiecare familie acasă şi copţi pe vatră în cuptorul de pită (pâine) propriu.

Neamurile (rudele apropiate) dădeau la pizărăi o pupăză (un colac carea avea în centru un ou de găină). Acum colacii nu mai sunt făcuţi acasă în cuptor.

Pizărăii aveau o straiţă (traistă) de pânză mai mică în forma unui sac şi era legată de o parte şi de alta la gură şi la fund cu o aţă mai groasă numită frâmbie.

Straiţa se purta în partea stângă şi era legată peste umărul drept.

Pe la unele case când ajungeau pizărăii li se spunea „V-au întrecut alţii”, în sensul că s-au terminat colacii.

Această situaţie era în urmă cu mai mulţi ani, când pe aceste meleaguri au fost mulţi copii, sau în cazurile mai bune la casele cu fete erau îmbiaţi de gazdă cu câte o fată.

Acest traseu era bine stabilit de către fiecare grup în parte.

Dacă traista se umplea era golită de obicei la rude mai apropiate, bucuria fiind mai mare, când se adunau toţi colacii, fiecare lăudându-se că a strâns cei mai mulţi.

text&foto: Dorin Vasonan

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20
reduceriturism.ro

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare