Ziarul electronic al arădenilor

Obiceiuri: Cum se face pita la Nadăş

paineGALERIE FOTO La Nadăş, pita (pâinea) se făcea de fiecare femeie acasă, mai ales sâmbăta, ca să fie moale pe duminica, după care era consumată timp de o săptămână.

Făina de grâu, care se păstra într-o ladă din scândură de brad, era cernută cu sâta dusă în casă de vineri seara şi pusă într-o troacă de lemn, care folosită numai pentru pâine.

Dimineaţa, pe la ora 6.00, se făcea aluatul din făină, o mână de sare pentru fiecare pâine, drojdie, cumnău (amestec de făină de mălai cu drojdie şi apă, tăiat în bucăţi, pus la uscat, care se păstra două trei săptămâni), trei-patru bucăţi, în funcţie de cantitatea de făină, care se amestecau toate cu apă călduţă.

Aluatul era lăsat să se acrească (dospească) două ore, după aceea se frământa (amesteca) cu mâinile, până ce acesta devenea vârtos (nu se rupea), completându-se, din când în când, cu făină.

Pâinea era frământată până când aluatul nu se mai ţinea de mâini.

Cuptorul de pâine era pregătit şi el, fiind ars (foc cu lemne uscate) până când era foarte tare încins. Cuptorul era făcut din cărămidă, vatră, cu pereţii drepţi sau cu boltă peste care se punea pământ amestecat cu nisip mărunt. Avea gură pe unde se introducea şi se scotea pâinea şi tâlindăr (coş de evacuare a fumului).

După ce cuptorul era ars, aluatul era rupt în bucăţi şi se stabilea mărimea pâinii. Pâine se introducea în cuptor direct pe vatră sau în tipsii unse cu ulei să nu se prindă aluatul de ele.

Gura cuptorului se astupa ca să nu iasă căldura.

Peste două ore pâinea era scoasă din cuptor, stropită cu apă să nu crape şi acoperită cu o faţă de masă din pânză.

text&foto Dorin Vasonan

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.