Oamenii din comuna arădeană Şiria nu mai au linişte din cauza viperelor

Publicat de actualitati-arad in 19 Jun, 2013 | Parerea ta

ViperaNu mai e linişte în localitatea Şiria, din judeţul Arad, după ce oamenii s-au trezit cu mai multe vipere în bătătură.

Nu au făcut victime, dar localnicii au motive întemeiate să se teamă. La centrul medical din localitate nu exista ser antiviperin.

De câteva zile, familii întregi de vipere au migrat spre gospodăriile oamenilor din localitatea Şiria. De vină sunt ploile căzute în ultima perioadă care au astupat găurile în care se ascundeau reptilele, spun localnicii.

Oamenii au motive puternice să se teamă. În cazul în care vor fi muşcaţi de vipere, în zonă nu se găseşte ser antiviperin.

“Am o fetiţă de zece ani şi a văzut vipere care au coborat în ultima vreme, nu se ştie de ce. De teama lor, am mutat stupina, pentru că merg la stupină cu fetiţa şi îmi era teama ca nu cumva să o muşte vreo viperă. Ser antiviperin nu este nici la centrul de la noi de la Şiria”, a spus un localnic.

În urma muşcăturii de viperă, regiunea afectată se tumefiază şi devine albăstruie în mai puţin de o oră. Din cauza veninului, apar semne de asfixie şi de insuficienţă cardiacă, iar în unele cazuri, pot apărea şi paralizii. Serul antiviperin trebuie administrat într-un interval de până la patru ore de la muşcătură. Din fericire, serul salvator se găseşte la Spitalul Judeţean din Arad, acolo unde pacienţii trebuie aduşi în cel mai scurt timp.

Adrian Wiener, director medical Spitalul Judeţean Arad: “Cei care sunt muşcaţi de vipere trebuie să se prezinte de urgenţă la spital. Există ser antiviperin. Eficienţa lui e de patru ore de la momentul muşcăturii. Oricine poate ajunge în patru ore la Spitalul Judeţean, iar dacă acest lucru nu este posibil, există şi elicopter care se poate deplasa la locul incidentului”.

De provenienţă mediteraneană, vipera este o specie protejată care s-a adaptat condiţiilor climatice din zona de Vest a ţării. De regulă, vipera preferă locurile uscate şi se ascunde în grohotişuri, stânci sau la liziera pădurii, în apropierea unor surse de apă.

sursa: stirileprotv.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare