„O istorie ilustrată a canotajului arădean”

Publicat de actualitati-arad in 19 Aug, 2013 | Parerea ta

fotoO carte despre istoria canotajului arădean, semnată de Viorel Bitang, Tiberiu Ţiganu şi Vasile Păltineanu, a fost lansată, luni, la Primăria municipiului.

În prefața volumului „O istorie ilustrată a canotajului arădean”, autorii au menționat că vor să aducă, astfel, în fața iubitorilor sportului arădean, și nu numai, „crâmpeie din istoria uneia dintre cele mai prolifice ramuri sportive arădene – canotajul“ .

În volumul lansat luni este prezentată o incursiune în lumea istoriei mondiale a navigaţiei, a evoluţiei acesteia, de la simpla plutire la deplasarea pe apele oceanelor, mărilor, fluviilor, de la forma uzuală la cea spirituală a întrecerilor şi bucuriilor create popoarelor lumii.

„Am prezentat, detaliat evoluţia canotajului arădean, de la tradiţiile populare la cele militare, de la începuturile navigaţiei pe Mureş, oglindite în documentele arhaice ale vremii, de la Drumul Sării la legislaţia şi reglementările privind navigaţia pe Mureş, la construcţiile şi constructorii de ambarcaţiuni, la apariţia germenilor structurilor organizatorice, a primelor concursuri de bărci utilitare sau de agrement pe râul ce traversează oraşul nostri”, a spus Viorel Bitang.

În carte pot fi găsite informaţii despre începuturile plutăritului şi navigaţiei pe Mureş şi Crişul Alb, câteva dintre rezultatele canotorilor arădeni la concursurile şi campionatele naţionale şi internaţionale.

De asemenea, mai sunt prezentate personalităţi ale canotajului arădean din perioada 1890-1994, societăţi sportive, cluburi şi asociaţii arădene cu secţii de canotaj, între anii 1874-2000, constructori de ambarcaţiuni din zona Aradului.

„Prin prezentarea acestor fapte, întâmplări petrecute pe anumite paliere temporale, autorii volumului încearcă să creeze o imagine de ansamblu a acestei ramuri sportive, grefând pe ea și momentele mai importante ale evoluției canotajului românesc, precum și a celui arădean“, se mai menționează în prefața cărții.

În carte sunt prezentate imagini din competițiile de profil, dar și sportivi care au obținut trofee la concursurile organizate de-a lungul anilor.

Unul dintre capitol este dedicat personalităților din canotajul arădean, din perioada 1890-1944.

Cartea mai cuprinde și un breviar al canotajului românesc și al celui arădean.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare