Ziarul electronic al arădenilor

Numărul bolnavilor diagnosticați cu TBC, în creștere

tbcIncidența globală a tuberculozei în județul Arad a crescut cu 5% în anul 2014, față de 2013, conform ultimelor statistici transmise de Institutul National „Marius Nasta“, iar Aradul se află pe primele locuri la nivel național, în ceea ce privește numărul de bolnavi diagnosticați cu TBC.

Conform datelor prezentate medici, la nivelul judeţului Arad se înregistrează o incidenţă de aproape 98 de bolnavi la suta de mii de locuitori, iar la nivel naţional, într-un clasament neoficial, judeţul Arad este pe locul 10 în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei.

„Din păcate, condițiile hoteliere improprii în care se desfășoara actul medical, pe secțiile de specialitate ale Spitalului Clinic Județean de Urgențe Arad, aduc un mare minus în lupta continuă a medicilor pneumologi pentru scăderea incidenței. La ora actuală, sectiile de pneumoftiziologie I și II, din cadrul SCJU Arad funcționează într-o locație improprie, în chirie, spațiu care nu permite, de exemplu, funcționarea unui ambulator de Pneumulogie, autorizabil de către DSP“, se menționează într-un comunicat de presă remis de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Conform sursei citate, lipsa spatiului aecvat, determină desfășurarea activității medicale, în domeniul Pneumoftiziologiei, în cadrul SCJU Arad, în trei locații: clădirea de pe strada Mihai Eminescu, din municipiu, (secțiile Pneumologie I și II și compartimentele adiacente de TBC), Dispensarul TBC, de pe Calea Victoriei și secția de Pneumoftiziologie III, din localitatea Gurahonț.

„Însăși locația actuală a compartimentelor de tuberculoză (str. M. Eminescu), aflată în plin centrul orașului, nu este una potrivită din punct de vedere epidemiologic, spațiu de asemenea revendicat de proprietar, aspect care nu permite, din punct de vedere legal, niciun fel de reabilitare sau amenajare. Având în vedere cele de mai sus, considerăm că investiția pentru noua locație a Secțiilor de Pneumoftiziologie este cum nu se poate mai oportună, rezolvând deficiențele care se perpetuează de multă vreme“, se mai arată în comunicatul de presă.

Lucrările de construcție la o nouă secție TBC au început în anul 2013, urmând să fie finalizate anul acesta.

Noua unitate medicală, pentru care s-au investit 12 milioane de lei, este construită pe strada Stephan Ludwing Roth, în cartierul Grădiște, şi va respecta normele impuse de Uniunea Europeană, atât în ceea ce priveşte construcţia, cât şi în ceea ce priveşte circuitele medicale.

Noua secție TBC va avea 120 paturi, dintre care 50 pentru specializarea pneumologie. De asemenea, secţia va putea să asigure 20 de metri pătraţi de spaţiu verde/bolnav, în conformitate cu normele UE, pentru această specializare.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.