Ziarul electronic al arădenilor

Numărul accidentelor de muncă a crescut în județul Arad

Numărul accidentelor de muncă înregistrate, anul trecut, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a crescut cu cu 35 la sută, față de anul anterior, cele mai multe fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă.

„În anul 2017, s-au comunicat un număr de 95 de accidente de muncă, cu 98 de accidentaţi, dintre care 86 cu incapacitate temporară de muncă, 4 cu invaliditate şi 8 accidentaţi mortal. De asemenea, au fost comunicate la ITM Arad 22 de accidente în afara muncii, toate fiind soldate cu decese“, a informat ITM Arad.

Conform sursei citate, în perioada de referinţă s-au înregistrat două accidente collective, care s-au soldat cu două decese și cu 13 accidentați cu incapacitate temporară de muncă.

„Numărul victimelor înregistrate în anul 2017 a crescut cu 35 de procente față de anul 2016 când s-au înregistrat 89 de persoane accidentate. Din cele 95 de accidente de muncă au predominat accidentele de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă“, au menționat reprezentanții ITM Arad.

Analiza cauzelor care au generat accidentarea celor 98 de persoane, anul trecut, relevă faptul că cele mai multe accidente au avut loc din cauza efectuării necorespunzătoare a operaţiilor de muncă.

O altă cauză a accidentelor de muncă a fost nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirii necorespunzătoare efectuate de responsabilii pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţii etc.

„Făcând o analiză a împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă, reiese faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea, strivirea victimei. Cele mai multe accidente s-au produs anul trecut în domeniul transporturi rutiere de mărfuri, urmat de domeniul fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, precum și în domeniile comerț cu amănuntul și activități de protecție și gardă“, se arată într-o informare a ITM Arad.

Pentru a conştientiza atât angajatorii, cât şi lucrătorii, asupra importanţei securităţii şi sănătăţii în muncă, colectivul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Arad  derulează în permanență acţiuni de informare în vederea diminuării numărului de accidente de muncă, precum şi îmbunătăţirii gradului de conştientizare atât a lucrătorilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte respectarea normelor de securitate a muncii, inclusiv prin deplasarea în judeţ a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, astfel încât să se dea posibilitatea cât mai multor actori pe piaţa muncii (angajatori, angajaţi) să ia contact direct cu aceştia, pentru a lămuri problemele cu care se confrunta zi de zi.

„Practic, este necesar să se acţioneze cu mai multă insistenţă asupra instruirii personalului, respectării disciplinei tehnologice şi a muncii, existenţei mijloacelor de protecţie colectivă, dotarea cu echipament individual de protecţie corespunzător şi, foarte important, purtarea de către lucrător a echipamentului individual de protecţie acordat de angajator“, au spus reprezentanții ITM.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.