Ziarul electronic al arădenilor

Negocieri pentru atragerea companiilor aeriene la Aeroportul Arad

Autoritățile județene continuă demersurile pentru atragerea companiilor aeriene care să opereze curse regulate pe Aeroportul Internațional Arad.

De asemenea, conducerea Aeroportului Arad a anunțat că vor fi menținute și în acest an cursele charter cu destinația Antalya.

Claudia Boghicevici, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a declarat că prin reluarea curselor aeriene va fi stimulată economia locală.

„Consiliul Judeţean continuă demersurile pentru a consolida prezența Aeroportului arădean în circuitul internațional. Negociem în continuare cu companii aeriene în vederea obţinerii de curse regulate de pasageri spre noi destinaţii externe. Suntem încrezători că vom reuși să oferim mai multe oportunități potențialilor pasageri, stimulând în același timp economia locală, prin consolidarea relațiilor cu sectorul de turism și mediul de afaceri”, a declarat Claudia Boghicevici.

La rândul său, Mircea Grec, directorul general interimar al Aeroportului Internaţional Arad, a afirmat că 2017 a fost „anul relansării“ pentru baza aeriană.

„Investiţiile în infrastructură, dotarea cu aparatură specifică şi reluarea curselor charter sunt obiectivele realizate de Consiliului Judeţean, împreună cu Aeroportul Internaţional Arad, care au readus aeroportul arădean în circuitul internațional. Din punct de vedere operaţional, în anul 2017 s-a reuşit deschiderea unor curse charter pe perioada de vară, operate de Christian Tour, respectiv Prestige Tours, de două ori pe săptămână, cu destinaţia Antalya, curse care au deservit 10.817 de pasageri. Zborurile se vor menţine şi pentru sezonul 2018-2019.  În ceea ce priveşte veniturile aeroportului, 25% au fost din fonduri proprii, iar 75% din transferuri de la Consiliului Judeţean Arad“, a declarat Mircea Grec.

Acesta a mai adăugat că Aeroportul Arad a obţinut, în anul 2017, Certificatul de autorizare RO – 0, pe o durată nedeterminată, pentru operaţiuni de transport aerian public, aviaţie generală, lucru aerian şi operaţiuni cu elicoptere.

„Această certificare în conformitate cu legislaţia europeană a fost obţinută după un proces de audit de certificare care a durat un an de zile, în care Aeroportul Arad a adus toate dovezile de conformare cu cerinţele tehnice, operaţionale şi organizaţionale cerute de legislaţia europeană“, a explicat directorul general interimar al Aeroportului Internaţional Arad.

Mircea Grec a mai afirmat că modernizarea Aeroportului va continua şi în anul 2018.

„Din punct de vedere al investiţiilor în infrastructura de aerodrom, a început modernizarea balizajului axial al pistei, care va fi finalizată până la sfârşitul lunii martie. În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură specifică, în anul 2017 s-a achiziţionat un aparat pentru detectarea urmelor de explozibili necesar pentru conformarea cu cerinţele de securitate aeronautică.

Din punct de vedere tehnic, Aeroportul Arad a menţinut în stare foarte bună infrastructura de aerodrom precum şi echipamentele esenţiale care au impact major în asigurarea siguranţei zborurilor: pista, căile de rulare, platformele, cele două terminale de pasageri, balizajul aeroportuar şi echipamentele de deservire esenţiale: autospeciale de salvare la incendiu, degivrorul de aeronave, echipamentele pentru handlingul aeronavei, echipamentele pentru pornirea motoarelor aeronavei, echipamentele pentru întreţinerea zonei înierbate.

Personalul a beneficiat de perfecţionare pe domenii specifice, precum sistemul de management al siguranţei, degivrarea aeronavelor, handling de bunuri periculoase pentru activitatea de transport marfă şi intervenţii în caz de situaţii de urgenţă pe Aeroport”, a mai declarat Mircea Grec, directorul general interimar al Aeroportului Internaţional Arad.

Aeroportul Internaţional din Arad este sub autoritatea Consiliului Judeţean şi deţine o aerogară modernă, finalizată în primăvara anului 2016, când a fost inaugurat un terminal nou, pentru plecări, care a costat aproape două milioane de euro.

Din anul 2015, baza aeriană din Arad nu a mai avut curse regulate, ultimul operator fiind Wizz Air, care a avut zboruri pe relaţia Arad – Milano (Bergamo).

În prezent, având în vedere că şi zborurile de sezon către Turcia s-au încheiat, baza mai este folosită doar pentru zboruri-şcoală, curse charter şi pentru elicopterul SMURD.

Numărul de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Arad a crescut de la 381 în tot anul 2016, la peste 11.000 în primele nouă luni ale anului 2017, după ce pe parcursul verii au existat două zboruri săptămânale către Antalya.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.