Ziarul electronic al arădenilor

Muzica marilor romantici ruși, la Filarmonica de Stat Arad

Pentru ansamblul orchestral, literatura rusă reprezintă un capitol de excelenţă, o zonă de probă, în care arta şi performanţa înlătură echivocul.  Şi pentru că în mod firesc, în sala de concerte selecţia este influenţată de preferinţe, muzica marilor romantici ruşi rămâne un subiect constant şi des încercat pe scenele de audiţie. 

Segmentele de program ale concertului simfonic de joi, 9 februarie 2017, de la ora 19.00, indică titluri generoase din creaţiile lui Piotr Ilici Ceaikovski şi Modest Petrovici Musorgski: Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, ópusul ceaikovskian plasat printre poziţiile de vârf ale repertoriului solistic mondial şi splendidele Tablouri dintr-o expoziţie, o copleşitoare imagerie muzicală creată de unul dintre cei mai inovatori creatori ai secolului al XIX-lea răsăritean,  îmbrăcată în haina orchestrală a lui Maurice Ravel.

Abilitatea lui Musorgski de a surprinde esenţa unui personaj, a unei stări sau a unei scene şi imaginaţia prin care depăşeşte  stimulul vizual imediat al tablourilor  inspiratoare ale lui Hartmann,  rămân  marile atracţii ale acestei partituri, care prin corespondenţele  ei muzicale transcende mesajul formal al originalului.

Programul Ceaikovski  – Musorgski este un gest de complezenţă pentru publicul activ, chemat să se bucure încă odată  de valenţele unor lumi sonore idealizate, care le permit interpreţilor să îşi etaleze abilităţile plastice şi să îşi probeze idealul sonor în masa unui ansamblu cu competenţe bine cotate.  Seara de muzică rusă îl readuce după o absenţă de câteva stagiuni la pupitrul dirijoral pe maestrul Sabin Păutza, iar performanţa violonistică este semnată de Bogdan Alexandru Costache.

Program:

Piotr Ilici Ceaikovski  Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.35

Modest Petrovici Musorgsky  Tablouri dintr-o expoziţie

Portret – Sabin Păutza  

Compozitorul, dirijorul şi profesorul Sabin Păutza a urmat cursurile Liceului de matematică din Reşita şi a studiat în paralel muzica cu Carl Tirier şi Katerin Szöguy. În anul 1965 a absolvit Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti unde s-a bucurat de îndrumarea unor profesori de prestigiu precum Marţian Negrea, Tudor Ciortea, Ion Dumitrescu, Dumitru D. Botez, Marin Constantin, Emilia Comişel, Ştefan Niculescu şi Aurel Stroe. (…)

Din anul 1984 se stabileşte în Statele Unite unde câştigă prin concurs poziţiile de director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony, unde lucrează şi în prezent. Dirijează frecvent în Europa, SUA şi Australia şi este invitat deseori să predea cursuri de măiestrie la diferite universităţi americane şi europene ca Atlan Institute din New York, N.Y. University sau Universitatea Emanuel. (…)

Sabin Păutza este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al ASCAP (Uniunea Compozitorilor Americani) şi al Biroului de Consilieri al Institutului Biografic American. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de catre Editura San Nicobian din New York iar firma Swift Music Group (SUA) editează în prezent seria „Opera Omnia” a compozitorului, din care au apărut deja primele zece CD-uri. (…)

Portret – Bogdan Alexandru Costache

Violonistul Bogdan Alexandru Costache este un tânăr interpret talentat, cu o carieră solistică internaţională în plină dezvoltare. A început să studieze vioara la vârsta de 4 ani, ghidat de bunicul şi tatăl său, iar la vârsta de 7 ani şi-a făcut debutul ca solist cu Orchestra Filarmonicii Braşov.

În 2004 a devenit membru la „Colegiul PRO“ Bucureşti, sub îndrumarea prestigioasei soprane Mariana Nicolesco şi a  violonistului Florin Croitoru, prilej care i-a oferit posibilitatea să susţină numeroase recitaluri în România.

Încurajat şi monitorizat de către profesorii Octavian Raţiu şi Ilarion Ionescu Galaţi, la vârsta de 15 ani părăseşte Braşovul pentru a-şi continua studiile la Bucureşti, cu profesorul Valeriu Rogacev. (…)

În anii de studii, şi-a îmbogăţit repertoriul şi a susţinut numeroase concerte şi recitaluri de muzică de cameră în mai multe oraşe din România, Marea Britanie, Italia, Franţa, Ungaria şi Germania.

În 2012 a câştigat o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor român Remus Azoiţei. În prezent studiază la Facultatea de Muzică din Braşov. (…)

În prezent este concert-maestru al Filarmonicii Internaţionale “World Peace Philharmonic” (Hamburg) şi al celebrei “Philharmonie der Nationen” condusă de maestrul Justus Frantz.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *