Muntele Fuji şi Vila Medici, propuse pentru patrimoniul mondial UNESCO

Publicat de actualitati-arad in 14 Jun, 2013 | Parerea ta

muntele_fujiMuntele Fuji, Vila Medici şi oraşul Agadez din Niger se numără printre siturile care ar putea fi înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, cu ocazia sesiunii anuale a acestei organizaţii, ce are loc între 16 şi 27 iunie, la Phnom Penh, care va analiza şi situaţia siturilor distruse din Siria şi Mali.

Siturile candidate includ deşertul de coastă din Namibia, vila şi grădinile Medici din Toscana, biserici de lemn din Munţii Carpaţi din Polonia şi Ucraina, staţiunea balneară canadiană Red Bay din provincia Labrador, populată în secolul al XVI-lea de marinari basci.

Simbol al Japoniei, acest vulcan care are o altitudine de 3.776 metri reprezintă un element principal al iconografiei nipone şi include opt mari sanctuare şintoiste.

În acest an, Franţa nu este reprezentată pe lista de propuneri. De manieră generală, ţările occidentale şi cele asiatice sunt deja foarte bine reprezentate pe această listă.

Siturile propuse au fost examinate de două organisme consultative, care transmit recomandări în vederea înscrierii pe lista patrimoniului mondial unui comitet UNESCO, alcătuit din reprezentanţi din 21 de ţări, aleşi pentru mandate de şase ani.

Comitetul UNESCO, care nu impune o limită în privinţa numărului de situri care vor fi incluse, poate să ignore recomandările experţilor, aşa cum a fost cazul pentru înscrierea Bisericii Naşterii Domnului din Betleem în 2012.

Principala provocare pentru UNESCO vizează într-adevăr conservarea siturilor ameninţate de absenţa activităţilor de întreţinere, de turismul necontrolat şi de dezvoltarea activităţilor economice, după modelul Marii bariere de corali din Australia, ameninţată de boom-ul exploatărilor miniere şi de gaze.

Comitetul va formula recomandări care, dacă nu vor fi urmate de state, pot antrena o retragere a sitului de pe lista patrimoniului mondial, sancţiunea supremă care a fost aplicată până în prezent doar în două cazuri.

În Mali, UNESCO se va angaja în faza de reconstrucţie şi a anunţat că are nevoie de 11 milioane de dolari pentru a restaura manuscrisele de la Tombouctou, parţial distruse şi avariate în timpul ocupării oraşului de islamişti înarmaţi.

sursa: mediafax.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare