Muncă în folosul comunității pentru condamnați

Publicat de actualitati-arad in 22 May, 2014 | Parerea ta

IMG_3227Conducerea Tribunalului Arad a solicitat primăriilor să comunice locurile în care persoanele condamnate pot să presteze muncă în folosul comunităţii, conform noului Cod de Procedură Penală.

Noul Cod Penal prevede ca, pentru amenzile penale neplătite, să fie executate ore de muncă în folosul comunităţii, iar cei care au primit pedepse de până la trei ani, pentru care instanţa a decis executarea în libertate, să beneficieze de aceeaşi posibilitate.

Legislaţia în domeniul penal, care a intrat în vigoare la 1 februarie, prevede ca munca în folosul comunităţii să fie aplicată automat în cazul în care instanţa suspendă executarea pedepsei sub supraveghere.

Orele de muncă vor fi stabilite de instanţă în funcţie de gravitatea faptei, dar nu pot depăşi 240 de ore, iar programul va fi stabilit împreună cu cel condamnat. Persoana nu va fi plătită, iar activitatea prestată nu trebuie să facă concurenţă pe piaţa muncii. Condamnatul poate refuza să lucreze, dar atunci va trebui să facă închisoare

Silvia Nădăban, preşedintele Tribunalului Arad, a spus, joi, că, până în prezent, 36 de primării din județ, au trimis comunicări cu locurile locurile în care persoanele condamnate pot să presteze muncă în folosul comunităţii.

„Primăriile trebuie să stabilească locurile în care se poate presta muncă neremunerată în folosul comunităţii şi să ne transmită, până în 31 mai, decizia. Sperăm ca reprezentanţii primăriilor să se încadreze în acest termen”, a spus Silvia Nădăban.

Până acum, conform noului Cod de Procedură Penală, la Tribunalul Arad a fost dată o singură sentință pentru suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu prestarea de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Munca în folosul comunităţii poate fi efectuată la salubrizarea spaţiilor publice, asistarea persoanelor sau în zona de protecţie a mediului (dezmembrarea electricelor şi electronicelor).

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare