MRU: „Am un suflet suficient de încăpător în care să existe şi Iaşi, şi Arad“

Publicat de actualitati-arad in 30 Mar, 2013 | Parerea ta

mruuSenatorul Mihai Răzvan Ungureanu explică într-un interviu, acordat unui ziar din Iași, de ce a ales să candideze la Arad, în detrimentul oraşului natal, şi de ce susţine acum Aradul la titlul de Capitală Culturală Europeană. 

– Unul dintre principalele obiectivele pe care vi le-aţi asumat ca proaspăt senator a fost acela de a pune umărul ca Aradul să devină Capitală Culturală Europeană. Care sunt, din acest punct de vedere, argumentele în plus pe care le are Aradul faţă de Iaşi, şi dacă nu consideraţi că angajamentul dumneavoastră poate fi interpretat ca o trădare a oraşului natal?

– Nu poate fi interpretat în niciun fel ca o trădare. N-ai cum să-ţi trădezi oraşul natal decât în momentul în care începi să-l urăşti. Eu sunt ieşean oricum şi orice aş face, chiar dacă am plecat de ceva vreme de aici. Pe de altă parte, este un angajament faţă de oamenii care şi-au pus încrederea în mine şi faţă de toţi locuitorii Aradului, acela de a încerca să aducem capitala culturii acolo. Câte şanse de succes vor fi, rămâne de văzut.

Interesant e drumul până într-un asemenea punct. În ce priveşte reprezentarea Aradului ca senator, trebuie înţelese două lucruri. Am un suflet suficient de încăpător în care să existe şi Iaşi, şi Arad, şi asta nu diminuează în nici un fel relaţia cu oraşul meu natal, care e parte din viaţa mea şi sediul celor mai frumoase amintiri ale mele.

Mă bucur însă că la capătul diametral opus al ţării se află un oraş în ale cărui şanse cred. Pentru că este bine administrat, pentru că este populat de locuitori de factura, calibrul şi exigenţele ieşenilor, un oraş care merită cel puţin la fel de mult de la cei care-l reprezintă pe cât merită oraşul Iaşi.

Aşadar, nu e nici o incompatibilitate nicăieri. Şi merg mai departe cu gândul şi spun în felul următor: în cazul în care ieşenii mei nu consideră că au reprezentare politică bună la Bucureşti, îi rog să mă considere şi senatorul lor.

– Revenind însă la subiectul Capitalei Culturale, are în acest moment Aradul mai multe argumente pentru a obţine acest titlu decât Iaşul? Fie şi pe o analiză superficială.

– E greu de spus, pentru că e greu să le compari şi calitativ, şi cantitativ. N-ai cum. Fiecare oraş are propria identitate. Beneficiul este însă al întregii ţări. Pun umărul la proiectul arădean gândindu-mă că este un proiect din care câştigă toată lumea.

– Teodor Baconschi, candidatul ARD în colegiul senatorial Copou – Alexandru, a obţinut un scor neaşteptat de bun la alegerile parlamentare din toamnă, pierzând la mustaţă mandatul, deşi era perceput ca un “intrus”. De ce nu aţi acceptat dvs. candidatura la Iaşi, în condiţiile în care colegiul respectiv era “pregătit” pentru MRU? Sau cel puţin aşa era văzut.

– Aşa era văzut, însă lucrurile stăteau puţin diferit în teren şi în calcule. Sunt şi chestiuni de ordin obiectiv şi calcule de ordin subiectiv. Organizaţia Forţa Civică la Iaşi era la început, abia acum este o organizaţie care începe să devină puternică. Deci echipa pe care m-aş fi putut baza ar fi fost subţire şi neexperimentată. În al doilea rând, organizaţia locală a PDL era slăbită şi măcinată de conflicte interne despre care toată lumea ştie.

În schimb, organizaţia locală PDL Arad este puternică, bine organizată şi disciplinată. Nu înseamnă însă că nu am o umbră de regret şi că mergând acolo am făcut-o cumva împotriva inimii mele. Dar, în momentul în care am învăţat să cunosc Aradul, am căpătat satisfacţia de a descoperi că există şi o a doua adresă pe care o pot numi acasă.

Mai este candidatura dumneavoastră la prezidenţialele din 2014 un subiect de actualitate?

– Da, poate reveni în actualitate. Dar aici este vorba de voinţa unui partid care te propune. Eu pun problema în felul următor: în momentul în care domnul Antonescu este candidat la preşedinţie, devine o datorie civică pentru 19 milioane de români să contracandideze.

Citiți mai mult în monitorul.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare