Monografii: Sânicolaul Mic, legat prin tuneluri de Cetate

Publicat de actualitati-arad in 14 Feb, 2013 | Parerea ta

Cetatea AraduluiO legendă locală, care a circulat de mai mulţi ani, spune că în Sânicolaul Mic cele două clădiri care se găsesc în apropierea gării Aradului Nou au fost construite în aceeaşi perioadă şi din aceleaşi materiale ca şi marea Cetate a Aradului şi că între aceste clădiri şi cetate se găsesc legături printr-un tunel subteran.

Tot legat de apropiata Cetate a Aradului, au fost mai multe păreri care vin să întregească ipoteza că între cetate şi aşezarea Sânicolaul-Mic există legături subterane.

În sprijinul acestor păreri menţionăm o scurtă povestire, auzită şi consemnată în iarna anului 1998.

În anul 1971, pe fosta stradă Scânteia, la nr. 73, s-a săpat o fântână în curtea casei cetăţeanului Banci Gheorghe. S-a pătruns până la o adâncime de circa 8 m şi nu s-a mai putut continua săpătura, pentru că săpătorul s-a lovit de cărămizi. S-a abandonat lucrarea şi la o distanţă nu prea mare s-a început forarea unei noi fântâni.

La aproximativ aceeaşi adâncime, au găsit din nou cărămizi. Au legat o greutate cu o sfoară şi au lăsat-o în cădere liberă până în fundul fântânii, unde se auzea un zgomot înfundat de loc gol. Lucrarea nu a fost abandonată, pentru că s-a reuşit depăşirea pragului de aproximativ 12 m, săpătorul a trecut pe lângă un perete de cărămidă şi s-au scos la suprafaţă bucăţi din acest material.

A rămas un semn de întrebare cum se explică faptul că la o asemenea adâncime se auzea un zgomot de tavan deasupra unui loc gol.

Povestirea cetăţeanului Bâc se leagă de o altă întâmplare, petrecută în vara anului 1998, cu ocazia ploii torenţiale din luna iulie.

Pe strada Gheoghe Stoica, la nr. 42-44, cantităţile foarte mari de apă provenite din acea ploaie torenţială au pătruns în curţile celor două case; la nr. 44 (42?), proprietarul Susan Avram povestea că lângă poartă, unde terenul era asfaltat, pe o suprafaţă de  aproape doi metri, pământul s-a aşezat, iar apa a pătruns undeva în adâncimi.

La casa vecină, de la nr. 44, pe o suprafaţă ceva mai mare, apa s-a scurs în adâncuri în cantităţi foarte mari, fără nici o greutate. Se presupune că în această zonă ar fi o mare săpătură (tunele subterane), poate că în legătură cu Cetatea Aradului.

Sursa: “Sânicolaul Mic – aşezarea cu cinci cimitire” – Vasile Motocea

CITITI SI: Monografii: Nume şi porecle din zona Almaş-Rădeşti

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare