Monografii: Paștile morților, în județul Arad

Publicat de actualitati-arad in 07 May, 2016 | Parerea ta

monografiiPaştile Morţilor este o sărbătoare populară cu dată mobilă, celebrată în prima duminică după Paști și numită Duminica Tomii. Este o sărbătoare dedicată morţilor, o zi în care se fac pomeni.

La Șicula

În trecut se ţinea şi în Şicula Paştile Morţilor, iar pomana se dădea acasă copiilor, cărora li se dădea să mânânce lapte cu pâine, sau cine nu avea lapte, le dădea altceva.

În ultimele decenii, Paştile Morţilor se serbează în Duminica Tomii, când se aduc ofrandele la cimitir.

Masa de pomană are cu dublu rol, de a asigura legătura cu cu generaţiile ascendente şi cu generaţia în viaţă. Se spune că viii au nevoie de morţi, pentru a veghea asupra însămânţărilor şi recoltelor.

Se obișnuieşte ca la Paştile Morţilor preotul să facă o slujbă de pomenire şi să stropească cu apă sfinţită mormintele. Acum, ca şi la Paşti, se dau copiilor ouă roşii.

Între Paşti şi Paştele Morţilor, miercurea, există un obicei la Şicula, când preotul şi laicii ies din biserică cu crucea în faţă şi 6 prapuri şi merg pe hotar, unde fac o slujbă ca să nu „bată chiatra” (grindina).

Aici se fac câte şase cununi din fire de grâu şi se pun la prapuri. După terminarea ceremonialului religios, acestea se aruncă peste holde, pentru a le feri de grindină.

La Șepreuș

În prima duminică după Paști se merge și azi la cimitir, se face o slujbă, în care sunt pomeniți toți morții, apoi se sfințesc mormintele și se dă de pomană ouă roșii.

La romii căldărari din localitate, această pomană este excesivă. Aduc la cimitir prăjituri, torturi, bere.

În Sânicolaul Mic

Credincioşii din Sânicolaul Mic îşi pomenesc morţii pregătind pomeni, care constau în colaci, colivă şi altele, pe care le aduc la cimitire, fiecare la mormintele rudelor sale.

După terminarea slujbei la biserică, la cimitir se organizau slujbe pentru pomenirea morţilor. Aceste slujbe se făceau de regulă la troiţa anume amenajată în cimitir, după care preotul, la solicitarea rudelor celor dispăruţi, mergea la morminte, unde făcea slujbe pentru odihna morţilor şi iertarea păcatelor. Se sfinţeau cruci proaspăt ridicate, se făceau parastase şi alte pomeniri de morţi.

După terminarea slujbelor pe la morminte, pomenile aduse erau împărţite rudelor şi celor săraci. De obicei se rosteau de ambele părţi cuvintele: „Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească în pace“.

surse:

Șicula – monografie etnografică, Morariu M.Radu Ioan, Oradea, 2005

Monografia comunei Șepreuș, Rodica Colta, Doru Sinaci, Editura Mirador 2010

Sânicolaul Mic, așezarea cu cinci cimitire, Vasile Motocea, Editura Mirador 2012

Share Button

comentarii

Leave a comment

Captcha Captcha Reload

bioportal.ro%20
apiland.ro
Carturesti.ro

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Site-ul apare in Directorul Kappa Stiri Ziare