Ziarul electronic al arădenilor

Mobila lui Ceaușescu, făcută la CPL Arad, vândută. VEZI prețul

mobila-nc-300x2251Mobilierul fabricat la Arad, pentru a-i fi dăruit în 1990 fostului președinte Nicolae Ceaușescu, cu ocazia zilei sale de naștere, a fost vândut, joi, la licitație, alături de alte obiecte care au aparținut fostului dictator.

La licitația organizată de Casa Artmark, garnitura de mobilier de birou, fabricată la fostul Combinat de Prelucrarea Lemnului (CPL) din Arad a fost scoasă la vânzare cu prețul de pornire de 10.000 euro și a fost adjudecată cu 55.000 euro.

„Licitația de Mobilier de birou și Instrumente de scris de colecție a fost poate cea mai așteptată licitație din această sesiune datorită monumentalei garnituri de birou destinate lui Nicolae Ceaușescu și care a fost adjudecată pentru suma de 55.000 euro, de 5 ori și jumătate mai mult decât prețul de pornire. De altfel, și celelalte obiecte care au aparținut liderului comunist, precum setul de pixuri Cross (adjudecat pentru 2.000 euro), certificatul de «prim vânător» al României comuniste din Licitația de Echitație și Cinegetică (adjudecat pentru 125 euro) etc. au fost căutate de către colecționari“, se menționează într-un comunicat de presă remis de Casa Artmark.

Reprezentaţii Casei Artmark au precizat, pentru www.actualitati-arad.ro, că mobilierul a fost achiziţionat de o persoană din România.

Anul acesta, în luna martie, mobilierul destinat cabinetului fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu a fost scos la vânzare la târgul internațional de construcții și instalații – Confort Construct&Instal, care s-a desfășurat la Expo Arad. Prețul cerut a fost de 50.000 euro.

Mobilierul, fabricat la fostul Combinat de Prelucrarea Lemnului (CPL) din Arad, în prezent SC IMAR SA, este compus dintr-o bibliotecă, o masă de birou şi un scaun și cântăreşte aproximativ trei tone.

În urmă cu câțiva ani, fosta conducere a fabricii a mai încercat să vândă mobilierul la licitaţie, însă preţul, 300.000 de euro, a făcut ca acesta să nu fie atractiv.

Mobilierul era destinat cabinetului fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu și trebuia să ajungă în biroul său, în ianuarie 1990.

Piesele de mobilier au fost comandate de membrii Biroului CC al PCR, pentru a-i fi dăruit lui Nicolae Ceauşescu în 26 ianuarie 1990, când fostul preşedinte îşi sărbătorea ziua de nastere.

La realizarea mobilierului au lucrat zeci de persoane, printre care trei arhitecţi, patru proiectanţi şi 18 sculptori. Comanda a venit de la administraţia Casei Poporului în mai 1989, cu termen de finalizare luna octombrie a aceluiaşi an.

Purtând denumirea „Cabinetul N.C.“, garnitura comandată urma să fie montată în cabinetul de lucru al lui Ceauşescu. Materialul folosit la fabricarea mobilierului este lemnul masiv, din esenţe de paltin, mahon, nuc, cireş, trandafir, iar muncitorii de la CPL Arad au avut nevoie de opt luni pentru a aduce totul la forma finală.

Fostul preşedinte n-a apucat să vadă niciodată mobilierul produs la Arad, deoarece garnitura a fost terminată abia în anul 1990, la câteva luni după ce Nicolae şi Elena Ceausescu au fost executaţi la Târgovişte. Conducerea fabricii a încercat să valorifice mobila, scoțând-o la vânzare.

Printre cei care au dorit să cumpere mobilierul s-a numărat și cântărețul Elton John.

_MG_1321

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *