Misiuni ale polițiștilor arădeni pentru prevenirea infracțiunilor școlare

Publicat de actualitati-arad in 04 Aug, 2013 | Parerea ta

poliPoliţiştii arădeni vor executa controale pe traseele de deplasare a elevilor către şcoli, în anul şcolar 2013-2014, cu scopul de a preveni infracţiunile şcolare şi de a îmbunătăţi climatul de siguranţă publică.

Conform unei informări a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, pregătită pentru şedinţa Colegiului prefectural, poliţiştii de proximitate, dar şi agenţii de siguranţă publică, vor executa măsuri de control pe traseele de deplasare a elevilor, în vederea prevenirii victimizării acestora.

De asemenea, se are în vedere monitorizarea şi destructurarea grupurilor de persoane cu comportament deviant care frecventează zonele frecventate de elevi şi vor fi informate conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a autorităţilor locale şi a Inspectoratului Poliţieri Judeţului Arad despre neregulile constatate şi măsurile legale aplicate cu ocazia acţiunilor şi controalelor efectuate.

Conducerea IPJ Arad mai are în vedere continuarea controalelor la agenţii economici care comercializează băuturi alcoolice şi ţigări în imediata apropiere a unităţilor şcolare, în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu.

„Se vor desfăşura de acţiuni de prevenire a abandonului şi absenteismului şcolar, în colaborare cu cadrele didactice, instituţiile guvernamentale şi organizaţiile nonguvernamentale care acţionează în acest domeniu, precum şi reprezentanţii mass-media”, se mai arară în informarea IPJ.

Conform aceluiaşi document, în anul şcolar trecut, în unităţile de învăţământ şi în zona adiacentă a acestora, au fost sesizate 29  infracţiuni, faţă de 38 infracţiuni în 2011.

Trendul infracţional în unităţile de învăţământ preuniversitar este într-o scădere mare faţă de anul şcolar anterior, cele mai mari scăderi fiind la infracţiunile de furt (-12), mai spun polițiștii arădeni.

Principalele cauze şi împrejurări care favorizează producerea fenomenului infracţional analizat sunt următoarele: lipsa de supraveghere sau supravegherea superficială a elevilor de către cadrele didactice, lipsa unei legături permanente între familie şi unităţile şcolare, datorată faptului că părinţii nu se implică corespunzător, lipsa unor măsuri eficiente de pază şi control acces la unităţile de învăţământ, precum şi pregătirea precară a agenţilor de pază.

Tot printre cauzele care favorizează infracţiunile şcolare se mai află neasigurarea condiţiilor pentru păstrarea bunurilor ce aparţin elevilor pe timpul pauzelor sau pe timpul unor activităţi ce se desfăşoară în alte locaţii decât sala de curs, restrângerea posturilor de pază în unităţile şcolare, în special în mediul rural, motiv pentru care ordinea în şcoală este menţinută de alte persoane prin cumul de funcţii sau elevi de serviciu, permisivitatea cu privire la deţinerea şi folosirea telefoanelor mobile pe perioada participării la cursuri, ţinând cont că majoritatea furturilor sesizate sunt cele de telefoane mobile.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare