Mircea Geoană – scrisoare deschisă către cei 32 de europarlamentari români

Publicat de actualitati-arad in 26 May, 2014 | Parerea ta

geoanaCampania din acest an pentru alegerile europarlamentare a fost atipică. Disputele dintre competitorii politici au fost cu atât mai intense cu cât la finalul anului România va trece printr-un scrutin prezidenţial crucial pentru direcţia ţării pentru următorii 10 ani.

Din această perspectivă, alegerile europarlamentare au fost tratate şi ca o etapă intermediară de testare a forţei electorale a fiecărui partid.

Deşi în campania pentru alegerile europarlamentare nu am dezbătut prea mult teme europene cu impact naţional, fac un apel ca cel puţin acum să ne întoarcem la agenda reală a românilor. Din seara de 25 mai, de la ora 21.00, am intrat într-o nouă etapă. Din acest moment, indiferent de partidul din care faceţi parte, cu toţii, 32 de europarlamentari ai României, purtaţi responsabilitatea de a apăra cauza cetăţenilor români în Parlamentul European.

Primul test pe care îl aveţi de dat va veni foarte repede. Chiar dacă atenţia publică este îndreptată cu preponderenţă către negocierile pentru şefia Comisiei Europene, nu trebuie să scăpăm din vedere miza uriaşă pe care o are pentru România faptul că tot acum se joacă şi repartizarea portofoliilor în viitorul Executiv al Uniunii Europene sau funcţiile de conducere şi influenţă la nivelul Parlamentului European.
Avem nevoie de o strategie inteligentă prin care România să obţină un portofoliu cu o greutate cât mai mare. Stimaţi europarlamentari români, uitaţi de interesele politice particulare ale formaţiunilor din care faceţi parte sau ale familiilor politice europene la care sunteţi afiliaţi. Trebuie să jucaţi pentru România, pentru cetăţenii care v-au acordat voturile.

Din păcate, alegerile europarlamentare de anul acesta au adus o surpriză neplăcută prin ponderea ridicată a formaţiunilor extremiste, anti-europene şi, din păcate, unele dintre ele declarat anti-româneşti. În acest context, proiectul Europei unite va fi pus la grea încercare de vocile radicale şi eurofobe care, fără îndoială, îşi vor apăra cu înverşunare cauza, încercând să ridice noi bariere în calea principiului liberei circulaţii.

Împărţirea statelor membre în ţări de mai multe categorii este un pericol mortal pentru Uniunea Europeană pe care trebuie să îl combatem energic.

Un instrument important pentru respingerea acestor atacuri va fi influenţa pe care România o va avea în viitoarea Comisie Europeană. Vă cer să demonstraţi că sunteţi capabili de un comportament matur şi responsabil, sprijinind unitar poziţia ţării noastre, în deplin acord cu orizontul de aşteptare al cetăţenilor din România.

Chiar dacă reprezentanţii alianţei PSD-UNPR-PC sunt cei mai numeroşi în grupul europarlamentarilor români, sarcina negocierilor pentru portofoliul de comisar european care va reveni României nu poate cădea doar pe umerii lor.

Sigur, PSD va avea un cuvânt greu de spus, având în vedere că este al patrulea partid ca număr de europarlamentari în grupul S&D. Dar este nevoie şi de efortul europarlamentarilor afiliaţi celorlalte familii politice europene pentru ca vocea noastră, vocea României, să aibă o greutate cât mai mare în cadrul negocierilor care urmează să se poarte pentru alcătuirea viitoarei Comisii Europene. În caz contrar, riscăm să ratăm oportunitatea de a deveni, în sfârşit, co-autori ai proiectului european şi nu doar spectatori marginalizaţi.

Închei cu un apel către dumneavoastră, stimaţi europarlamentari români. România aşteaptă de la dumneavoastră să vorbiţi pe o singură voce atunci când în joc sunt interesele naţionale. Să luăm exemplu de la modul în care acţionează în Parlamentul European reprezentanţii altor state membre care ştiu să îşi apere solidar mandatul naţional pe care l-au primit din partea cetăţenilor.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare