Ministrul Educației a vizitat universitățile din Arad

Publicat de actualitati-arad in 24 May, 2014 | Parerea ta

pricopieMinistrul Educației, Remus Pricopie, a vizitat, sâmbătă, cele două universități din Arad și s-a întâlnit cu profesorii din mediul universitar şi cu directorii de şcoli din mediul preuniversitar.

Prima instituție de învățământ superior pe care a vizitat-o ministrul Educației a fost Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“. Remus Pricopie s-a aflat pentru prima dată la această universitate, iar la Centrul de Conferințe din cadrul UVVG s-a întâlnit cu cu conducerea Universității, prorectori, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi.

Ministrul a vizitat și Institutul de Științe ale Vieții „Emil Palade”, laboratoarele de cercetare și a transmis un mesaj în Cartea de Onoare a UVVG.

„Este prima dată când vin la Universitatea de Vest «Vasile Goldiș», dar nu este pentru prima dată când lucrez cu această instituție. Pe domnul președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean îlcunosc de 18 ani, respectiv din primul an în care am fost angajat în Misterul Educației. Am o părere foarte bună despre instituțiile de învățământ superior serioase, iar această universitate – Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» – este una serioasă”, a declarat ministrul Educației Naționale.

La finalul vizitei la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“, Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, i-a înmânat ministrului Educației, în numele conducerii Universității și al Senatului Universitar, Diploma de Excelență și Globul de Cristal al UVVG, „în semn de înaltă apreciere față de activitatea depusă în cadrul Ministerului Educației Naționale“.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a vizitat apoi Universitatea „Aurel Vlaicu“.

„Am primit vizita a 9 miniştri până în acest moment. Este pentru prima dată când un ministru al Educaţiei Naţionale vine într-o universitate în care vede Complexul M, vede căminele, cantina, complexul Akademos, Facultatea de Design, Facultatea de Teologie, practic, întreaga bază materială a Universităţii“, a spus Lizica Mihuț, președintele Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu“.

Remus Pricopie a felicitat conducerea acestei universități pentru activitatea depusă. „Haideţi să calculăm câte mii sau zeci de mii de familii din judeţul Arad şi din oraş au fost influenţate pozitiv numai pentru că există această instituţie în acest oraş. O cunosc pe doamna fost rector Lizica Mihuţ de cât eram referent la Ministerul Educaţiei şi dânsa încerca să construiască ceva. Nu a făcut pentru dumneaei, ci a făcut pentru comunitate, pentru oraş“, a afirmat ministrul.

Număr dublu de absolvenţi de studii superioare

În timpul vizitei la Arad, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că, în următorii ani, România ar trebui să îşi dubleze numărul de absolvenţi de studii superioare, iar tinerii care termină liceul trebuie încurajaţi să meargă la facultate, astfel ca procentul acestora să ajungă la 26,7, pentru că “nu e fezabil mai mult”.

„Ar trebui să dublăm numărul de oameni pregătiţi cu studii superioare, să sprijinim instituţiile universitare dovedit serioase“, a afirmat Pricopie, care a mai afirmat că tinerii care îşi finalizează studiile liceale trebuie încurajaţi să meargă la facultate, astfel ca procentul acestora să ajungă la 26,7.

Ministrul a mai adăugat că nu este de acord cu afirmaţia că sunt prea multe universităţi în România.

„Dacă am face un sondaj, probabil că 90 la sută dintre români ar spune că sunt prea mulţi studenţi. Dar răspunsul este în raport cu ce se întâmpla în anii ’80, când numai nouă la sută dintre absolvenţii de liceu reuşeau să ajungă la universitate. Evident că astăzi, când ai 19 – 20 la sută, sunt mai mulţi”, a spus Pricopie.

Finanţarea elevilor din învăţământul privat

Tot la Arad, ministrul Educaţiei a mai afirmat că finanţarea elevilor din învăţământul privat, prevăzută de legislaţie din 2011, este un principiu corect care trebuie aplicat la un moment dat, el precizând că aplicarea acestei măsuri a fost amânată din motive financiare.

„E un principiu corect acela de a finanţa elevul. Pentru că fiecare dintre noi plătim taxe către stat şi atunci, indiferent de opţiunea noastră ca părinţi de a ne orienta copiii către instituţiile de învăţământ de stat sau private, trebuie să beneficiem de acelaşi sprijin”, a spus ministrul.

Pricopie a precizat că măsura a fost amânată an de an, la recomandarea Ministerului Finanţelor.

„Din motive de ordin financiar şi la recomandarea Ministerului Finanţelor – nu dau vina pe Ministerul Finanţelor, că am semnat şi eu, nu pot să mă disculp – s-a prorogat termenul de fiecare dată cu un an (…) Voi face tot posibilul ca la un moment dat, şi acest moment dat să fie cât mai curând, să şi punem în practică. Acest principiu trebuie aplicat pentru că noi nu finanţăm instituţii de învăţământ, noi finanţăm educaţia copiilor”, a declarat ministrul.

Instituţionalizarea meditaţiilor pentru absolvenţii de liceu

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a mai spus că doreşte „instituţionalizarea“ meditaţiilor pentru absolvenţii de liceu care nu promovează bacalaureatul, cursurile de trei-patru luni urmând să fie plătite de stat, iar o sesiune specială de examene să fie introdusă în februarie-martie.

„Niciun sistem din lume nu are rată de succes de sută la sută (la bacalaureat – n.r.). Atunci când ai 200.000 – 300.000 de copii într-un ciclu, unii vor fi foarte buni, unii medii, unii nu vor ţine acelaşi ritm de pregătire. Nu trebuie să-i pedepsim pe cei care nu reuşesc de prima dată, trebuie sprijiniţi. Prin urmare, la Ministerul Educaţiei lucrăm la un proiect ca instituţiile de învăţământ acreditate, respectiv liceele şi universităţile să poată să desfăşoare meditaţii instituţionalizate pentru o perioadă de trei – patru luni, strict cu programa de bacalaureat“, a declarat ministrul.

Remus Pricopie a spus că după aceste cursuri absolvenţii ar fi examaminaţi într-o sesiune de bacalaureat care ar fi programată în februarie-martie. „Nu exclud să introducem o sesiune de bacalaureat, după ce se termină această sesiune de pregătire. Apare o singură problemă, aceea că programul, calendarul şcolar este foarte încărcat”, a spus ministrul, adăugând că se caută soluţii pentru stabilirea unui calendar.

Întrebat dacă nu există riscul ca tinerii să nu fie interesaţi de meditaţii, pentru că programe similare au fost desfăşurate în unele licee şi universităţi, dar nu au avut succes, ministrul a spus că în primul an “este foarte posibil ca absolvenţii să nu fie foarte interesaţi de meditaţii”. „Intenţionăm ca aceste cursuri să fie finanţate de stat, fie pe proiecte cu fonduri structurale, fie că vorbim de bugetul statului“, a completat Pricopie.

Profesori universitari, după 65 de ani

Remus Pricopie a mai declarat, sâmbătă, la Arad, că a fost o greşeală limitarea vârstei până la care pot preda cadrele universitare, iar în acest sens se lucrează la modificări care să permită predarea şi după vârsta de pensionare de 65 de ani.

„A fost o mare greşeală să scoatem la pensie în 2011, cu ocazia adoptării Legii 1, 1.400 de persoane. Niciodată nu a fost dată public această cifră. Vă spun eu că 1.400 de persoane au fost pensionate într-o singură zi, la mijlocul anului universitar 2010/2011, pentru simplul fapt că împliniseră 65 de ani“, a declarat Pricopie.

Ministrul a mai spus că profesorii universitari “care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare profesională şi intelectuală trebuie rugaţi să rămână în universitate şi să predea mai departe”.

Întrebat de când ar putea apărea modificările legislative amintite, Remus Pricopie a răspuns: “Cât de curând posibil”.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare