Ministerul Apărării cedează Cetatea Aradului

Publicat de actualitati-arad in 19 Dec, 2014 | Parerea ta

cetatea.ar_.2-300x225Cetatea Aradului va fi transferată municipalității în următorii 3-4 ani, iar primarul Gheorghe Falcă a anunțat că, anul viitor, vor fi făcute studiile de fezabilitate și un concurs de idei, în vederea amenajării acestui obiectiv, după trecerea în circuitul civil.

Gheorghe Falcă a spus, vineri, într-o conferință de presă, că între Primăria Arad și Ministerul Apărării va fi încheiat un protocol privind preluarea Cetății de administrația locală.

„În urma votului din 16 noiembrie şi sub presiunea cetăţenilor din municipiul Arad, Ministerul Apărării a acceptat formula de protocol pentru preluarea cetăţii la fel cum am propus-o noi în urmă cu doi ani. Doi ani, Guvernul domnului Ponta, împreună cu parlamentarii PSD din Arad, au ţinut blocat acest proiect de preluare a cetăţii, pentru ca Aradul să rateze fondurile europene 2014-2020. Pentru a obţine fonduri europene trebuie să realizăm studiile de fezabilitate“, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai afirmat că protocolul de colaborare va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local Municipal.

„În 2015 vor începe studiile de fezabilitate și un concurs de idei. Fiind o investiţie enorm de mare, un oraş în oraş, trebuie să facem un concurs de idei şi soluţii, astfel încât municipalitatea să ştie direcţia de investiţii pentru Cetate, pe care, estimăm noi, că o vom putea prelua în 3-4 ani”, a mai declarat Falcă.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au transmis municipalităţii protocolul de colaborare privind trecerea Cetății Aradului în circuitul civil.

„Primăria Arad a îndeplinit toate condiţiile cerute de Minister. Însă, în ultimii doi ani, a existat o tergiversare a Guvernului, care, în urma rezultatelor alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie şi în urma presiunilor publice a transmis acest protocol. Noi l-am analizat şi credem că una dintre cele mai importante prevederi este aceea conform căreia reprezentanţii Ministerul Apărării Naţionale se obligă să acorde accesul reprezentanţilor primăriei în Cetate pentru realizarea studiilor necesare transferării acestui obiectiv în circuitul civil”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai explicat că, în anul 2015, după aprobarea bugetului municipiului, se va lansa oferta pentru desemnarea constructorului care va moderniza unitatea militară din cartierul Gai, unde vor fi relocaţi militarii din Cetate. Investiţia pentru modernizarea unității militare este de circa 7,5 milioane euro, banii urmâd să fie alocaţi din bugetul local.

Alături de primarul Aradului a fost prezent vineri, în conferința de presă, și Livius Ioja, președintele Asociației „Cetatea pentru arădeni“, care a organizat, luna trecută, un lanț uman în jurul Cetății, cerând trecerea acesteia în circuitul civil.

„Mă bucur că prin inițiativa noastră ne-am adus aportul la grăbirea semnării protocolului. Dacă se va realiza, noi ne vom ocupa să urmărim ce se întâmplă până când Cetatea va fi reintegrată în circuitul civil“, a declarat Livius Ioja.

Falcă a mai anunțat vineri că Primăria Arad va iniţia o consultare cu studenţii Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, pentru a fi realizate proiecte pentru transformarea Cetăţii dintr-un obiectiv militar într-unul civil.

De asemenea, va fi organizat un concurs internaţional de idei pentru reamenajarea Cetății.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare