Melodii cu „Parfum interbelic”, în centrul Aradului

Publicat de actualitati-arad in 20 Aug, 2013 | Parerea ta

rapsodiaGALERIE FOTO&VIDEO Cântece compuse și interpretate în perioada interbelică au putut fi ascultate, luni seara, în centrul Aradului, în interpretarea orchestrei „Rapsodia“.

Peste 300 de persoane au fost prezente la concertul intitulat „Parfum interbelic”, eveniment programat în cadrul Zilelor Aradului.

Concertul „Parfum interbelic” este un concept care aduce în faţa publicului muzica veche, din perioada interbelică, majoritatea cântecelor fiind cunoscute deoarece au fost interpretate de mari artişti ai scenei româneşti.

Coordonatorul orchestrei „Rapsodia“, Vasile Rus, a spus pentru actualitati-arad.ro că la baza acestui gen de spectacol stau ani de studii a fenomenului muzicii vechi, a muzicii orăşeneşti, a compozitorilor fără nume.

„Am vrut să reinventăm muzica de salon, care este o muzică foarte frumoasă şi care a fost aplaudată, sute de ani, de oameni cu dragoste pentru cântecul adevărat. Melodiile interpretate sunt cântece vechi româneşti, reorchestrări inspirate din repertoriile Mariei Tănase, Mariei Lătăreţu, Ileanei Sărăroiu”, a spus Vasile Rus.

Spectatorii prezenți luni seara pe platoul din fața Palatului Administrativ au putut să asculte melodii precum „Hora pompierilor“, „Căruţa Poştei“, „Sârba în căruţă“, „Busuiocul“, dar şi cântece interpretate de soliştii ansamblului, cum ar fi „Zaraza”, „Bordeiaş, bordei, bordei”, „Cine-a pus cârciuma-n drum”, „Iubesc femeia”, „Căsuţa noastră”, „Du-mă acasă măi tramvai”, „Ionel, Ionelule”, „Sunt vagabondul vieţii mele”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”.

De asemenea, cei de la „Rapsodia“ au oferit publicului două melodii compuse de Vasile Rus, „Mă tot gândesc ce-i viaţa mea” şi „Vreau să stau cu voi”.

Formaţia Rapsodia a fost înfiinţată în anul 2006 de Vasile Rus şi Dorin Gandi, având un concept propriu de promovare a muzicii tradiţionale.

Orchestra are în componenţă instrumentişti cu studii şi pregătire muzicală şi un repertoriu instrumental care include piese clasice, caffe-concert, muzică folclorică tradiţională şi orăşenească, piese din folclorul nou.

Soliştii formaţiei sunt Daniela Han, Radu Vanc şi George Dancu, iar instrumentiştii sunt Vasile Rus (clape), Cristian Jurcan (clarinete), Petrică Lucian Spinare (saxofon), Sorin Viorel Tomuş (percuţie), Zoran Brancov (acordeon), Cristi Costel Dancu (vioară.)

Spre dezamăgirea sutelor de spectatori, concertul a început cu o întârziere de peste 90 de minute, deoarece într-una din sălile Palatului Administrativ a fost programată o lansare de carte, iar autoritățile nu au permis celor de la Rapsodia să cânte, pentru nu deranja evenimentul din interiorul clădirii, la care era prezent și primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

text&foto&video: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA SPECTACOLUL PARFUM INTERBELIC

Notă: Preluarea acestui articol și a fotografiilor se poate face numai cu menţionarea sursei prin link valabil sau cu acordul editorilor actualitati-arad.ro.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare