Ziarul electronic al arădenilor

Medalion Ceaikovski, la Filarmonica de Stat Arad

afis 7 aprilie 2016În seara de 7 aprilie 2016, seara simfonică prin care debutează cea de a doua lună de primăvară, dirijorul Dumitru Goia şi violonistul Gabriel Croitoru conlucrează la unul dintre vârfurile actualei stagiuni, un mult aşteptat Medalion Piotr Ilici Ceaikovski, în ale cărei imagini se regăsesc Concertul pentru vioară şi orchestră în re major şi Simfonia a V-a în mi minor.

Doi profesioniști desăvârșiți și un medalion muzical senzațional – acestea sunt ingredientele unei seri speciale, cum va fi cea de joi, 7 aprilie.

O seară în care muzica și unii dintre cei mai buni performeri ai săi – i-am numit aici pe dirijorul Dumitru Goia și pe violonistul Gabriel Croitoru – vor ridica nivelul profesional al ansamblului nostru simfonic, spre încântarea și mulțumirea deplină a publicului nostru. – dr. Alin Văcean, manager al Filarmonicii de Stat Arad.

Inspirat de Simfonia spaniolă a lui Eduard Lalo, de o notorietate egală cu concertele scrise de Felix Mendelssohn Bartholdy şi Johannes Brahms, concertul lui Ceaikovski este primul scris de un compozitor rus, care s-a impus în repertoriul universal. Determinantă pentru tehnica violonistică, partitura vizează din punctul de vedere al rolului principal virtuozitatea, cultura de sunet şi ştiinţa interpretării, atribute preluate cu dezinvoltură, subtilitate şi rafinament de Gabriel Croitoru, violonistul care a dominat clasamentele marilor concursuri internaţionale de vioară de la Lublin (Henryk Wieniawski), Viena (Fritz Kreisler), Paris (Long -Thibaud), Sion (Tibor Varga), Genova (Niccolo Paganini) sau Pamplona (Pablo Sarasate).

Capitolul simfonic este reprezentat de cea de a doua dintre simfoniile mature ale compozitorului, cea de a V-a în mi minor op.64, care oferă în perimetrul slav o continuare a simfonismului postbeethovenian.

Forţa acestei senzaţionale construcţii muzical-filosofice este detectabilă pe tot parcursul celor patru părţi, considerabile fiind metamorfozările în planul substanţei muzicale, al culorilor şi luminozităţii sau al paletei emoţionale. Simfonia a V-a este un spectacol simfonic, a cărui “regie” este semnată în această seară de dirijorul Dumitru Goia, un muzician format la şcoli de renume ale Europei, Conservatorul din Sankt Petersburg şi Universitatea de Muzică din Viena.

Portret – Dumitru Goia

Dumitru Goia a absolvit clasele de muzicologie şi dirijat simfonic şi de operă la Conservatorul din Sankt Petersburg, specializându-se ulterior la Hochschle für Musik und Darstellende Kunst din Viena. Şi-a început cariera profesională pe teritoriul didactic, ca asistent la Conservatoarele din Sankt Petersburg şi Petrozavodsk (1971 – 1973) şi şi-a dobândit recunoaşterea ca dirijor al Teatrului Naţional de Operă din Moldova (1972 -1978) şi Filarmonica Naţională a Moldovei (dirijor şi director artistic, 1979 -1993). A revenit în domeniul universitar, ca profesor de orchestră şi dirijat la Conservatorul de Stat din Istanbul (1989 -1991) şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (1993 -2007). (…)

De-a lungul anilor a susţinut concerte pe scene din Armenia, Austria, Azerbajan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Rusia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, Uzbekistan şi a colaborat cu mari solişti internaţionali precum Dmitri Bashkirov, Vladimir Krainev, Eliso Virsaladze, Tatiana Nikolaeva; Viktor Pikaizen, Viktor Tretiakov, Ştefan Ruha, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaya, Marin Cazacu, Irina Arkhipova, Maria Bieşu, Georgeta Stoleriu, s.a. (…)

Portret – Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru a absolvit Liceul de muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi a urmat cursurile Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, ca discipol al profesorului Modest Iftinchi.

În timpul anilor de studii, violonistul s-a bucurat de îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu. (…)

Solistul a susţinut peste 500 de concerte alături de ansambluri simfonice din Europa şi Asia, printre cele mai celebre fiind London Royal Philharmonic, orchestra simfonică din Monte Carlo, orchestra simfonică din Lyon, Gewandhaus din Leipzig, orchestra de cameră Regina Sofia (Madrid) şi orchestra de coarde a Festivalului de muzică de cameră de la Lucerna.

Gabriel Croitoru a susţinut recitaluri în Franţa (la centrul UNESCO), Spania, Germania, China, Bulgaria, fosta URSS şi a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988).

Gabriel Croitoru este solistul orchestrei simfonice din Ploieşti, profesor asociat la Universitatea de muzică din Bucureşti şi ocupă totodată prima poziţie în Cvartetul de stat “Transilvan”.

Din martie 2008, Gabriel Croitoru cântă pe celebra vioară care i-a aparţinut lui George Enescu, “Catedrala”, un exemplar semnat în 1731 de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu).

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *