Marius Göndör: Majorările salariale din învățământ, o mică piesă de teatru

Publicat de actualitati-arad in 03 Sep, 2015 | Parerea ta

gondorVicepreședintele PNL Arad, Marius Göndör, a declarat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi, la sediul PNL Arad, că toată discuția din ultima perioadă referitoare la majorările salariale din învățământ au făcut parte dintr-o piesă de teatru, însemnând practic doar un fel de „praf” aruncat în ochii cadrelor didactice.

„În acest sfârșit de august – început de septembrie, am asistat la o mică piesă de teatru, cu Guvernul României și sindicatele din Învățământ ca actori principali.

Această piesă de teatru poartă numele de «majorări salariale în învățământ» și a fost o piesă într-un singur act, următoarele acte rămânând în suspans, în cel mai bun caz urmând a fi jucate în anul electoral 2016.

În contextul acestei nebunii a majorărilor salariale din sectorul bugetar, valul majorărilor salariale a ajuns și la învățământ. Eu cred că tot acest scenariu a fost unul creat deliberat, un scenariu după care sindicatele au intrat în joc, au demarat o rundă de negocieri cu solicitări de 70%, 25% și mai apoi 15% ca să primească 10%.

Cu amenințări că nu vom începe anul școlar. Acest prim act al piesei de teatru s-a terminat, începe anul școlar și nu se mai discută nimic. Dacă ar fi să discutăm despre majorări salariale în învățământ, vă pot spune că ceea ce s-a discutat până acum au fost minciuni și au însemnat «praf» aruncat în ochii cadrelor didactice.

Pentru a putea face majorări de salarii în învățământ este nevoie de o discuție la nivel macro, pe câțiva ani de zile, despre ce se întâmplă cu bugetul educației. Constituția prevede ca Educației să fie de 6% din PIB, dar acest procent nu a fost respectat niciodată, cel mai mare buget fiind în jur de 2,2%-2,4% din PIB.

Ținând cont că aproape 80% din bugetul Educației se duce pe salarii, o majorare de 70% a salariilor înseamnă creșterea bugetului educaţiei la peste 3% din PIB. Spun toate aceste lucruri pentru a-mi susține afirmațiile anterioare.

Pentru a se putea discuta în mod serios despre majorări salariale în educație trebuie să existe un consens politic național cu privire la evoluţia bugetului Educației pe o perioadă mai lungă de timp, ceva asemănător consensului pentru Apărare.

Tot ce s-a întâmplat acum legat de buget a fost doar o mare păcăleală, iar durerea cea mai mare în tot acest context este că sindicatele din învățământ au intrat în acest joc”, a declarat vicepreședintele PNL Arad, Marius Göndör.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Departamentul de Comunicare al PNL Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare