Ziarul electronic al arădenilor

Marin Lupaş: „Primarul Falcă vrea să ajute societatea civilă care-l vorbeşte de bine“

comunicat presaPrimarul Falcă a iniţiat un proiect de hotărâre prin care aparent doreşte să sprijine activitatea organizaţiilor non-guvernamentale din Arad.

„Proiectul conţine câteva prevederi discutabile, din punctul meu de vedere, care trebuie corectate. Asta în ipoteza în care dorim sprijinirea societăţii civile, nu ajutarea selectivă a unor ONG-uri şi defavorizarea altora.

Concret, proiectul se referă la condiţiile prin care ONG-urile pot solicita scutire de la plata impozitului pe clădiri şi teren, în sensul că nu mai trebuie să desfăşoare în acel spaţiu exclusiv activitatea pentru care primesc scutirea.

De asemenea, introduce printre ONG-urile neplătitoare de impozit şi pe cele care activează în domeniile: ştiinţific, cultural, artistic, educativ, umanitar, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, de protecţia mediului.

Prevederea discutabilă este prevăzută la modificarea articolului 2: „Beneficiază de scutire la plata impozitului/taxei organizaţiile nonprofit numai dacă fondurile acestora sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar, nonpatrimonial şi prin activităţile desfăşurate îşi aduc contribuţia la susţinerea activităţilor comunităţii locale”.

Apare desigur întrebarea cine decide dacă activităţile comunităţii locale sunt susţinute sau nu de către ONG-uri? Există posibilitatea ca ONG-urile care îl laudă pe domnul primar de exemplu să fie sprijinite, iar cele care critică activitatea sa să fie excluse?

Mai bine eliminăm ambiguităţile şi acordăm facilităţile nediscriminatoriu! Să fie pentru 3, să fie pentru toţi! De asemenea, constat că articolele 8 şi 9 înlătură exclusivitatea utilizării clădirilor şi terenurilor pentru activităţi fără scop lucrativ.

Aş vrea ca domnul primar să argumenteze mai bine această iniţiativă. Sunt pentru sprijinirea organizaţiilor non-guvernamentale, dar nu aş vrea să încurajăm organizaţii care fac paravan pentru activităţi economice. Până în 21 aprilie cei interesaţi pot depune sugestii pentru înbunătăţirea acestui proiect”, a spus Marin Lupaş.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Marin Lupaş, consilier municipal. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *