Mafia cărnii. Comisarul-șef Onica, trimis în judecată

Publicat de actualitati-arad in 29 Dec, 2014 | Parerea ta

vama-varsand-300x225Comisarul-șef Nicolae Marius Onica a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru pentru constituire de grup infracţional organizat, complicitate la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi luare de mită, fapte comise în calitate de șef al SPTF Vărșand.

Nicolae Marius Onica face parte din grupul de inculpați din dosarul „Mafia cărnii“, care, potrivit procurorilor DIICOT, ar fi prejudiciat statul cu peste 24,6 milioane de lei, folosindu-se de evaziune fiscală, spălare de bani sau dare şi luare de mită.

„Referitor la inculpatul Onica Nicolae-Marius, din probele administrate s-a stabilit că în luna decembrie 2013 şi ianuarie 2014, în calitate de şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Oradea – Sectorul Poliţiei de Frontieră Vărşand, judeţul Arad, în mod repetat a primit suma totală de 19.600 lei cu scopul de a nu evidenţia în baza de date transporturile de carne provenită din achiziţiile intracomunitare efectuate de către firmele controlate de către inculpatul Sileanu Andrei“, conform DIICOT.

La Punctul de Trecere a Frontierei de la Vărşand TIR-urile cu carne alterată treceau datorită protecţiei oferite de comisarul-şef Nicolae Marius Onica, supranumit de membrii reţelei „doctorul de serviciu”, după cum ar rezulta din mai multe interceptări.

Într-una dintre discuţii, unul dintre inculpați, Sorin Seleşiu, îi spunea Danielei Georgeta Grumăzescu (suspect în dosar), administratorul unei firme din Iaşi, că TIR-urile cu marfă vor intra în ţară în noaptea în care era de serviciu „doctorul” (comisarul-şef Marius Onica).

„Mâine noapte, asta-i … aşa îi omu’ …Trebuia să fie doctoru’ la servici şi nu-i la service, numa’ mâine noapte… unu, ăla primu’ de luni şi astealalte le ţin pentru mâine noapte…”.

Potrivit graficelor de serviciu, în acea noapte a fost de serviciu comisarul Marius Onica. În plus, ofiţerul le-ar fi asigurat şi protecţie pe traseu până la destinaţia la societăţile din ţară.

În acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane.

Potrivit DIICOT, membrii grupării achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără plata TVA, – conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către „firme-fantomă“ din alte state comunitare – coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută, „la negru”, pe piaţa românească, adică fără înregistrarea în documentele contabile .

O altă metodă folosită de evazionişti era achiziţionarea mărfii din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct, prin „firme-fantomă“ şi vânzarea pe piaţa internă, „la negru“, mult sub preţul pieţei.

Există suspiciuni şi de punere în circulaţie de produse alterate, trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare