Lanţ uman pentru demilitarizarea Cetății Aradului

Publicat de actualitati-arad in 04 Dec, 2014 | Parerea ta

11Peste 500 de persoane au format un lanţ uman, joi seară, în jurul unei părţi din Cetatea Aradului şi au lansat 231 de lampioane, pentru a marca numărul anilor trecuţi de la construirea cetăţii, participanţii cerând demilitarizarea acesteia şi integrarea în circuitul turistic.

În apropiere de poarta principală a Cetăţii Aradului, păzită de militari, s-au adunat, joi seară, aproximativ 500 de arădeni, majoritatea tineri, care au format un lanţ uman în jurul zidurilor, pe o distanţă de un kilometru.

Participanţii au răspuns invitaţiei făcute de Asociaţia “Cetatea pentru arădeni”, care militează pentru transferul către spaţiul civil a acestui obiectiv istoric ocupat de armată.

Tinerii au avut baloane şi pancarte cu mesaje adresate autorităţilor, în special Ministerului Apărării Naţionale (MApN), precum: “Dezlegaţi Mi(ni)sterul Apărării din Cetate!”, “Cetăţean fără cetate” sau “Alba-Iulia: se poate! Arad: nu se poate?”.

După ce au stat mai mult timp prinşi într-un lanţ uman în jurul cetăţii, supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti, tinerii au lansat 231 de lampioane, marcând astfel existenţa de 231 de ani a cetăţii. Organizatorii spun că au în vedere mai multe acţiuni în următoarea perioadă, prin care să atragă atenţia asupra faptului că de 25 de ani arădenii cer demilitarizarea cetăţii.

“Este singura unitate militară cantonată într-o cetate în toată Europa. În plus, este o unitate militară în centrul unui oraş mare. Prin acţiunile noastre vrem să sensibilizăm atât administraţia locală, cât şi Ministerul Apărării Naţionale, care are în administrare această cetate a arădenilor”, a declarat Livius Ioja, preşedintele asociaţiei “Cetetea pentru arădeni”.

Asociaţia a lansat, de curând, o petiţie online privind susţinerea demersului de demilitarizare, care a fost semnată în două săptămâni de aproximativ 2.000 de persoane.

Contactat de corespondentul Mediafax, primarul municipiului, Gheorghe Falcă, a spus că există din 2011 o hotărâre de guvern privind transferul cetăţii către administraţia locală în schimbul unei bazei militare care va fi modernizată de Primăria Arad şi a altor facilităţi oferite militarilor.

Falcă a precizat însă că, ulterior, MApN a respins această hotărâre.

sursa: mediafax.ro

Precizări MApN

Referitor la trecerea Cetăţii Aradului din domeniul public al statului şi administrarea M.Ap.N. în domeniul public al municipiului Arad şi administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, M.Ap.N. face următoarele precizări:

Unitatea militară care funcţionează în Cetatea Aradului se va muta din cazarma 1187 Cetate în cazarma Gai după ce Primăria Municipiului Arad va respecta prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1100/2010, care reprezintă cadrul legal în vigoare.

HG nr. 1100/2010 prevede transmiterea imobilului pentru valorificarea potenţialului istoric şi cultural cu condiţia realizării, de către autorităţile locale, a lucrărilor de reabilitare a cazărmii Gai, în scopul mutării unităţii militare din Cetate, şi transmiterii în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap.N. a celor 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, care urmau să fie realizate prin programe derulate de Agenţia Naţională de Locuinţe.

Modificarea Hotărârii de Guvern nr.1100/2010 – în sensul de a fi prevăzute în actul normativ termene care să permită autorităţilor locale să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi să permită M.Ap.N. predarea Cetăţii Aradului – iniţiată de M.Ap.N. la sfârşitul anului 2013, a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, fapt comunicat Primăriei Municipiului Arad prin scrisoarea cu numărul A 4103/07.04.2014.

Ministerul Justiţiei a motivat decizia apreciind că HG nr.1100/2010 a produs efecte juridice şi că sunt suficiente termenele asumate de autoritatea locală prin Hotărârea consiliului local nr.237/2013.

În urma acestei decizii, M.Ap.N. a propus încheierea unui protocol între  minister şi autorităţile locale – conform prevederilor din HG în vigoare, fără a solicita suplimentarea cerinţelor – un proiect al documentului fiind transmis de instituţia militară în urmă cu şapte luni şi retransmis în această lună, după armonizarea punctelor de vedere ale părţilor implicate.

Ministerul Apărării Naţionale aşteaptă acordul autorităţilor locale cu privire la forma finală a protocolului în vederea soluţionării situaţiei conform cadrului legal.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Ofiţerul de informare şi relaţii publice al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

123

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare