Lacrimi și zâmbete la Festivalul de film documentar

Publicat de actualitati-arad in 20 Dec, 2014 | Parerea ta

IMG_6327GALERIE FOTO Prima ediţie a Festivalului de film documentar – FARAD – a început, sâmbătă, la Cinematograful Arta, primele filme fiind urmărite de câteva sute de oameni.

Printre cei prezenți în sală s-au aflat oameni de cultură, studenţi, oficialităţi locale, dar şi Mona Muscă, fost deputat liberal, a cărei fiică, Mona Nicoară, este directorul artistic al Festivalului organizat, sâmbătă și duminică, la Arad.

Tema primei ediţii a Festivalului de film documentar de la Arad, care se desfăşoară odată cu evenimentele dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului, este Revoluţia.

„Ștremț ‘89“, primul film prezentat sâmbătă în cadrul FARAD, a fost aplaudat câteva minute, atât în timpul difuzării, cât și la final, spectatorii fiind amuzați de modul haios în care sătenii din localitatea Stremţ, un sat din judeţul Alba, au povestit ce au făcut la Revoluţia din Decembrie 89.

Sătenii din Stremţ au povestit că au pornit să apere Revolutia de terorişti şi tancuri, înarmati cu furci şi damigene, iar prim-secretara comunei a fost schimbată după „o negociere scurtă, una sau două perechi de palme“.

Filmul a fost realizat de doi studenţi la UNATC, fiind nominalizat la premiile Gopo şi Silver Eye Awards şi a primit premiul publicului la Wiesbaden goEast.

Al doilea film prezentat sâmbătă a fost „ Timişoara: Decembrie 1989“, realizat de regretatul Ovidiu Bose Paştină. „Timişoara: Decembrie 1989” este un film realizat cu materiale din arhivă, interviuri şi cadre de atmosferă din primele zile ale Revoluţiei de la Timișoara.

Tema filmului, dar mai ales relatările celor care au participat la Revoluția din ’89 i-a făcut pe unii dintre spectatorii din sală să lăcrimeze

Documentarul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Spectatorii au mai putut urmări în prima zi a Festivalului documentarul ucraineanului Sergei Loznitsa, „Maidan”, o cronică din interior a mişcării pro-democraţie din Ucraina.

Pentru a realiza acest film, Loznitsa şi echipa lui şi-au plasat camerele în Piaţa Independenţei din Kiev, din decembrie 2013, până în martie 2014, filmând modul în care s-au desfăşurat revoluţia ucrainienilor.

„Maidan“ a avut premiera, în luna mai, la Festivalul de la Cannes şi a primit trofeul „Astra“ la Sibiu, în această toamnă.

Tot sâmbătă a fost proiectat şi filmul „Bucureşti, unde eşti?, în regia lui Vlad Petri, care redă protestele din Piaţa Universităţii din anul 2012.

“Bucuresti, unde esti?” a debutat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2014.

Prima zi a Festivalului s-a încheiat cu documentarul „Tzvetanka”. Personajul principal al filmului, Tzvetanka Gosheva, s-a pensionat chiar în ziua de 10 noiembrie 1989, în ziua în care Todor Zhivkov a fost înlăturat de la conducerea Bulgariei. În acest film, Youlian Tabakov recreează poetic viața bunicii lui prin trei regimuri diferite.

„Tzvetanka” a avut premiera la festivalul DokLeipzig şi a fost inclus în selecţia de documentare făcută în 2013 de Muzeul de Artă Modernă MoMA din New York.

Festivalul de film documentar de la Arad va continua duminică, la cinematograful Arta, cu filmele „Al doilea joc” (ora 15.00), Concerning Violence (Despre violenţă) (ora 17.00), kinema ikon: 11 filme (ora 19.00), Videogramele unei revoluţii (ora 22.00).

Intrarea la toate filmele este liberă.

text&foto: actualitati-arad.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare