La ce trebuie să te uiți când alegi banca pentru un depozit la termen?

Publicat de actualitati-arad in 10 Mar, 2013 | Parerea ta

dobanda_comisioane_depozite_bancareMajoritatea românilor care vor să constitue un depozit la termen se uită doar la dobândă, dorind să obțină în mod evident cea mai bună dobândă pentru banii lor.

Însă, pe lângă dobândă ar trebui să fie atenți și la celelalte comisioane bancare.

Pentru constituirea unui depozit la termen băncile nu percep nici un comision, în schimb la retragerea banilor în numerar putem avea surpriza de a fi taxați cu un comision, care ar putea fi uneori mai mare decât dobânda primită de la bancă.

Aceeași situație poate fi întâlnită și la conturile de economii în lei sau valută, la care avem de plătit în cele mai multe cazuri comisioane de administrare lunară, care pot ajunge la 4 lei sau 1 euro, în cazul conturilor de economii în euro, pe lângă un comision de deschidere a contului de economii.

Aveți nevoie de un cont curent

Pentru a constitui un depozit la termen trebuie să aveți și un cont curent deschis la banca respectivă. Este mai ieftin în cazul în care depozitul este deschis la acceași bancă la care aveți și contul curent pentru încasarea venitului.

În acest caz deja plătiți acest comision și nu mai reprezintă un cost suplimentar, dar dacă doriți să beneficiați de o dobândă mai mare și alegeți altă bancă la care să depuneți economiile, veți avea un alt cont curent pentru care să plătiți comision lunar.

Deținerea unui cont curent este obligatorie și pentru constituirea unui cont de economii. Aceste conturi de economii sunt deschise de clienții care doresc să beneficieze de dobândă pentru lichiditățile curente și nu doresc să îi păstreze în contul curent, fără dobânda sau cu o dobândă foarte mică.

Contul de economii permite retrageri și depuneri fără limită, dobânda fiind calculată zilnic și virată la finalul lunii în contul de economii.

Comisioane mai mari decât dobânda

Băncile au mărit în ultimul an comisioanele la conturile curente sau de economii, pentru a compensa reducerea de venituri din credite, iar comisionul chiar dacă este mic, este plătit lunar de către client, iar valoarea totală nu este de neglijat, având în vedere că cele mai mari bănci locale au câteva milioane de clienți.

Atenție mai mare trebuie acordată la conturile de economii, dobânda plătită pentru acestea este cu 1 până la 2 procente mai mică decât la un depozit la termen, iar la sumele mici, dobânda lunară poate să fie mai mică decât acest comision.

Dacă aveți în contul de economii 1.000 lei, cu un comision lunar de 4 lei și o dobândă lunară de 4%, în fiecare lună primiți de la bancă 2,8 lei, iar soldul contului este mai mic în fiecare lună cu 1,2 lei.

Pentru depozite la termen nu aveți de plătit comision lunar, dar trebuie să aveți grijă când retrageți banii din depozit.

Comision zero pentru retragerile efectuate la scadență

Alegeți ofertele băncilor comparând și comisioanele de retragere în numerar a economiilor plasate în depozit, majoritatea băncilor vă ofera posibilitatea de a retrage banii în numerar fără comision în ziua scadenței sau în următoarele cateva zile. Nu uitați să vă programați retragerea la casieria băncii, în cazul în care aveți sume importante, băncile impun o limită până la care se pot retrage banii fără comision, dacă nu există această programare.

Există însă și bănci care vă taxează pentru această operațiune, indiferent de momentul retragerii, acestea sunt de regulă și instituțiile financiare care plătesc cele mai mici dobânzi.

Majoritatea depozitelor bancare constituite în Romania sunt pe perioade scurte, cea mai utilizată fiind cea la 3 luni. De cele mai multe ori aceste depozite au și cele mai mici dobânzi, bancherii cresc dobânda odată cu perioada de constituire a depozitului.

Constituirea unui depozit la termen pe o perioadă scurtă și la o bancă la care plătiți comision la retragere, poate duce la situația neplacută, în care veți primi mai puțini bani față de suma depusă.

Și transferurile bancare între bănci vă costă, mai ales dacă transferați euro sau dolari, în timp ce pentru lei, acestea au valori mai mici, în funcție de suma transferată. Dacă găsiți o bancă cu o dobândă mai mare cu 0,1% sau 0,2% față de cea la care aveți depozitul actual, luați în considerare și acest cost, pentru a vedea dacă operațiunea este profitabilă sau nu.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare