Klaus Iohannis a depus jurământul: „Voi fi preşedintele tuturor românilor“

Publicat de actualitati-arad in 21 Dec, 2014 | Parerea ta

iohannis-juramantKlaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Iohannis a declarat, în discursul rostit în faţa Parlamentului, că este sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii i-au acordat-o alegându-l preşedinte şi a asigurat că va fi preşedintele tuturor românilor.

„Stau aici, în faţa dumneavoastră, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii României mi-au acordat-o cea de a fi preşedintele lor şi îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor“, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, duminică, în discursul de învestitură, încredere şi răbdare, arătând că numai aşa se poate realiza o construcţie durabilă.

„Trăim într-o lume în care vrem ca lucrurile să se mişte repede şi rezultatele să fie imediate, într-o lume în care să ceri cuiva încredere şi răbdare e o provocare, iar să ai încredere şi răbdare e o provocare şi mai mare şi totuşi vi le cer nu pentru mine, ci încredere şi răbdare unii cu alţii, între noi înşine şi cu noi înşine ca naţiune, pentru că doar cu ele putem face o construcţie durabilă“, a spus Iohannis.

El a subliniat că îşi pune întreaga putere şi pricepere la dispoziţia poporului român ca peste cinci ani să se poată spune că România este ţara care a uimit lumea prin transformarea şi reconstrucţia ei.

„Suntem o singură naţiune, cu valori şi, mai ales, obiective. O naţiune de cetăţeni care ştie ce vrea în Europa, în lume şi mai ales care ştie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine să fiu preşedintele acestei naţiuni. Vreau ca pentru fiecare român să fie în mod autentic o onoare şi o mândrie că face parte din această naţiune“, a arătat Iohannis.

Klaus Iohannis a susţinut în primul discurs ca şef al statului că îşi doreşte ca la finalul mandatului său România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, unde să fie prezente stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul.

„Îmi propun ca la sfârşitul mandatului meu de preşedinte România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social în care să îşi găsească în sfârşit loc stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul.

Nu calmul aparent dat de absenţa dezbaterii, nu calmul în spatele căruia se ascunde resemnarea, ci calmul dat de libertatea de a alege, pentru că există opţiuni de încredere că prosperitatea vine când fiecare îşi face treaba şi de convingere că împreună suntem puternici. O Românie în care stabilitatea, calmul şi aprecierea valorii devin reperele normalităţii va fi fără îndoială una atractivă pentru investiţii. Locurile de muncă şi prosperitatea pe care toţi românii ni le dorim nu au cum să apară decât într-un asemenea climat“, a afirmat Iohannis, la discursul de învestitură în funcţia de preşedinte al României.

Klaus Iohannis a arătat că momentul în care clasa politică începe să se ridice la înălţime aşteptărilor nu poate întârzia mult şi nu frica de dezamăgire trebuie să mişte oamenii politici, ci faptul că România se schimbă.

„Momentul în care clasa politică începe să se ridice la înălţime aşteptărilor nu poate întârzia mult şi nu frica de dezamăgire trebuie să mişte oamenii politici, ci faptul că România se schimbă, că o naţiune de cetăţeni cu aspiraţii, idealuri şi valori nu va mai accepta să fie reprezentată decât de o clasă politică pe măsură“, a spus Iohannis.

În opinia sa, România nu are voie să rămână ţara proiectelor mereu începute şi niciodată terminate, de la Constituţie la autostrăzi, „ţara vorbelor frumoase şi faptelor puţine“.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, în discursul de învestitură, că doreşte o schimbare profundă a ţării, astfel încât România să iasă din zona senzaţionalului şi a spectacolului.

„Cu toţii ne dorim o transformare profundă a societăţii în care trăim, a României, în ansamblul său. Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Ele vor trebui însoţite de o schimbare de mentalităţi, practici şi mod de lucru. Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaţionalului, devenit cotidian, o Românie în care nu e timp de spectacol pentru că puterea şi opoziţia lucrează. Şi preşedintele, şi Guvernul, şi Parlamentul lucrează“, a afirmat Iohannis, în faţa Parlamentului.

Şeful statului a adăugat că ar trebui renunţat la „declaraţiile de complezenţă“, care nu folosesc la nimic.

„Lucrul bine făcut înseamnă că vom construi consens, dar consens nu numai în declaraţii, ci în acţiune, cu rezultate măsurabile. Înseamnă că, periodic, avem datoria de a veni în faţa românilor, de a comunica onest şi responsabil ce etape am parcurs, în ce stadiu suntem, cât am făcut din ce ne-am angajat şi ce urmează mai departe. Aşa voi proceda eu în calitate de preşedinte“, a apreciat preşedintele.

Înainte de depunerea jurământului, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a prezentat Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale şi ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La ceremonie au asistat numeroşi invitaţi, între care foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, patriarhul Daniel, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu, principele Radu.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a preluat mandatul de şef al statului, duminică, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au sosit duminică la Palatul Cotroceni. Regimentul de gardă i-a dat onorul noului preşedinte, în cadrul unei ceremonii militare.

Ulterior, Iohannis a fost întâmpinat în holul Palatului Cotroceni de Traian Băsescu şi soţia acestuia, Maria.

După acest moment a avut loc ceremonia predării colanului. Astfel, la încheierea mandatului, Traian Băsescu, care a exercitat în această perioadă calitatea de cap al Ordinului Naţional „Steaua României“ – cea mai veche şi mai înaltă dintre decoraţiile ţării noastre, simbol al suveranităţii naţionale – a transmis preşedintelui în exerciţiu, Klaus Iohannis, Colanul de aur al Ordinului.

CITITI SI: Discursul lui Klaus Iohannis la ceremonia de învestitură de la Parlament

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare